Premierul Ludovic Orban a spus ca se asteapta ca masurile care s-au impus sa isi arate si eficienta, astfel incat economia sa fie cat mai putin afectata si a punctat ca daca mai multa lume respecta regulile viata se va putea apropia de normal mai curand.
Carantina totala nu este discutata in prezent de catre guvernanti!
„ Nu avem in discutii o astfel de eventualitate in momentul de fata (carantina totala, n.r.).
„ Obiectivul nostru este sa nu afectam economia in niciun fel, sa asiguram functionarea economiei, sa luam cat mai putine masuri de restrictionare si ne dorim ca oamenii sa aiba o viata cat mai aproape de normal.
„ Daca oamenii respecta regulile, riscul de transmiere se diminueaza drastic si nu este nevoie sa luam alte masuri de restrictii” a concluzionat Orban, potrivit news.ro.
Citeste si: Prognoză alarmantă: Câte cazuri de Covid-19 am putea avea de Crăciun
Si Raed Arafat a vorbit despre importanta respectarii regulilor, dar si despre situatia din spitale.
„ De aici vine presiunea. Cresterea numarului duce la cresterea cifrei in terapie intensiva si a presiunii pe spitale si pe sistemul sanitar. Speram ca masurile care s-au luat recent, daca sunt respectate, sa duca la sistarea cresterii, cel putin sa ne oprim la un platou, daca nu putem sa mergem catre o curba descendenta, dar asta inseamna ca o perioada o sa avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru ca 3.000 – 4.000 si ceva de cazuri pe zi inseamna un numar important de cazuri la terapie intensiva”, a spus Raed Arafat.
„D in pacate suntem intr-o situatie care nu este una normala si stie toata lumea acest lucru. Nu putem cauta normalitatea in situatia in care ne aflam acum. Toata activitatea noastra se desfasoara, in aceste momente, in conditii specifice unei pandemii. In aceste conditii, nu avem cum sa invocam modul de lucru normal, de zi cu zi.
Noi am trimis acolo medici. Azi am vorbit cu rezidentii trimisi de noi si care lucreaza. De maine mai detasam medici acolo si nu numai acolo, si in alte zone ale tarii. La acest moment, noi trebuie sa stam si sa intelegem ca situatia necesita efortul tuturor si intelegerea tuturor.
Citeste si: Numarul de imbolnaviri creste dramatic in Romania! Inca un judet a intrat in scenariul rosu
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Colegii medici inteleg ca sunt obositi, inteleg ca sunt cu suprasolicitare, dar pandemia nu ne scuteste si continua si ea si incercam sa limitam raspandirea, dar impactul pe sistemul sanitar solicita si masuri specifice cu care lumea nu e obisnuita cu ele, dar pe care trebuie sa le acceptam pentru ca nu lucram in conditii de normalitate. (…)
Repet, nu lucram in conditii de normalitate si e imposibil sa garantam conditii de normalitate intr-o situatie de acest tip.
Trebuie sa lucram cu totii, avem nevoie toti de personal in plus dar n-ai cum sa asiguri numarul ideal pentru fiecare si atunci de exemplu, la Ploiesti, in loc sa programezi un numar mare de operatii, poti sa programezi mai putine, mai ales cele programabile, si sa aloci medici de la ATI care sa lucreze pe partea COVID, pe langa cei detasati. Si acest lucru inteleg ca se face. Eu am vorbit mai devreme cu directoarea DSP Ploiesti.
Inteleg ca din cei sase medici care lucreaza pe non-COVID, doi vor lucra cu cei patru care deja lucreaza pe COVID acum, pentru ca acolo e presiunea foarte mare.
Urmeaza sa mai detasam un numar de medici care au terminat rezidentiatul si maine semnam ordinul de detasare si ii suplimentam cu inca trei medici ATI. Acest lucru il facem si in alte parti. Suntem deschisi sa gasim solutii. Orice este posibil de rezolvat, il facem.
Colegii din spitale trebuie sa inteleaga ca situatia nu poate fi considerata una de normalitate si nu putem solicita sa lucram in conditii de normalitate. Deja am depasit faza asta si suntem in fata unei situatii in care trebuie sa ne adaptam si sa acceptam ca unele lucruri nu le facem cum le-am facut in fiecare zi”, a spus Raed Arafat la TV.
Citeste si: Romania se inchide bucata cu bucata din cauza coronavirusului. Decizii drastice anuntate de autoritati