Ludovic Orban, despre certificatul verde: "Este o aberaţie adoptarea acestui act normativ"

Author: Marina Ionescu

Ludovic Orban a vorbit despre certificatul verde.

Sursa: Facebook Ludovic Orban

Ludovic Orban a criticat modul în care Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat ordonanţa de urgenţă privind folosirea certificatului COVID-19 în România.

Fostul premier Ludovic Orban a vorbit în cadrul unei emisiuni despre măsurile anti-COVID adoptate în România. Astfel, fostul lider PNL a lansat mai multe critici la adresa Guvernului condus de Nicolae Ciucă.

Citeste si: Mai multe țări din Europa ridică restricțiile COVID-19, în ciuda creșterii record a cazurilor. Iată în ce țări există relaxări ale măsurilor

Ludovic Orban, despre certificatul verde

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, a declarat în cadrul unei emisiunea TV că adoptarea certificatului verde este o aberație, în condițiile în care mai multe țări au decis să renunțe la restricții. 

Citeste si: Nu mai este obligatorie masca în aer liber iar cluburile de noapte se redeschid, in Franta! Unde se ridică restricțiile în două săptămâni

„Este o aberaţie adoptarea acestui act normativ şi este o aberaţie modul în care vor să adopte. Exact noaptea ca hoţii, exact cum a fost adoptată OUG 13. Vă aduceţi aminte ce proteste a generat, un maraton de proteste care a scos milioane de oameni în stradă.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

CCR a decis foarte clar că nu pot fi restrânse drepturi constituţionale, fundamentale decât în anumite situaţii şi din anumite motive care nu pot fi stabilite decât conform prevederilor Constituţiei, prin lege adoptată de Parlament.

Chiar în perioada de vârf a pandemiei, dacă ţineţi minte, am avut o perioadă de aproximativ 23 de zile în care nu am putut adopta nicio măsură de protecţie a sănătăţii ca urmare a deciziei CCR şi a fost necesară adoptarea de către Parlament a prevederilor legii.

Guvernul nu poate să adopte nicio OUG prin care să aducă limitări la drepturile constituţionale ale cetăţenilor români”, a declarat Ludovic Orban la România TV.

Ludovic Orban cere ca Avocatul Poporului să atace OUG 

 Ludovic Orban cere ca Avocatul Poporului să atace OUG privind certificatul COVID. Întrebat de ce ordonanţa este semnată doar de premierul Nicolae Ciucă, Ludovic Orban a subliniat că: „Trebuie îndeplinite toate prevederile legale şi constituţionale cu privire la modalitatea de adoptare a unui act normativ.

E necesară o consultare publică anterioară pentru orice proiect de act normativ. Documentul degeaba e semnat de premier dacă nu este semnat de miniştri care trebuie să avizeze în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Personal, dacă s-a întâmplat acest lucru, dacă a fost adoptată această OUG (…) categoric OUG are un caracter neconstituţional. Ea trebuie atacată de Avocatul Poporului. Există deja precedente clare cu privire la această situaţie.

Dacă e trimisă de Guvern fără să îndeplinească toate formalităţile legale, cei care trimit spre publicare un act normativ care nu a fost adoptat în conformitate cu Constituţia se fac vinovaţi de săvârşirea unei infracţiuni. Există inclusiv răspundere penală pentru transmiterea unui act normativ care nu este conform legii şi care nu întruneşte condiţiile pentru a intra în vigoare”, a răspuns Orban.