Orban a susținut că pentru orele pe care nu le fac online atunci când școala este în scenariul galben sau cel roșu cadrele didactice nu ar trebui plătite.
„Nu pot accepta ideea că există cadre didactice care refuză să-și exercite profesia și chiar misiunea. Un profesor care nu face lecții online acolo unde este necesară organizarea acestor lecții online, dacă din 10 ore face numai 6 ore, atunci 4 ore nu trebuie plătit.
Iar dacă refuză sa predea online, din punctul meu de vedere nu mai are ce căuta în Educație. Pentru că un profesor are obligația sa se adapteze la orice situație. Jobul lui este sa transmită informatiile, cunoștințele de la materia respectivă și în mod evident și multe altele, valori, principii, să fie un model, dar are obligația să se adapteze la modalitatea de a transmite aceste cunoștințe.
Premierului i s-a adus la curent faptul că există cadre didactice care invocă GDPR pentru a nu efectua orele online, motiv în care a replicat: „Ce GDPR? Asta mi se pare o bazaconie”.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Orban le cere inspectorilor să urmărească dacă se fac ore online
Premierul Ludovic Orban a precizat că le-a solicitat conducerilor inspectoratelor să verifice dacă profesorii fac ore online.
"Mesajele pe care le-am transmis au fost mesaje foarte clare: respectarea cu strictețe a măsurilor de protejare a sănătății, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Respectarea reglementărilor care vizează modul de organizeaza a școlii în pandemie, modul de stabilire a modului în care se desfășoară cursurile în unul din cele 3 scenarii.
Școala se desfășoară în prezent în 3 scenarii: scenariul verde, în care toți elevii unei unități de învățământ merg fizic la școală, sencariul galben, adică cel hibrid, în care jumătate din ore se desfășoară fizic, iar cealaltă jumătate online și scenariul roșu, în care elevii unei unități de învățământ fac ore doar online.
Deciziile legate de fiecare dintre scenarii sunt descentralizate, ele aparținând fiecărei unități de învățământ în parte. Deciziile privind modul în care se desfășoară orele în respectiva unitate de învățământ se iau în Consiliul de Administrație al școlii respective.