Lukoil din Rusia continuă să pompeze în Europa - deocamdată

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 21 oct 2023, 00:15

Perspectivele UE pentru cea de-a doua mare companie petrolieră din Rusia sunt din ce în ce mai amenințate!

Sursa: PixaBay

Perspectivele UE pentru cea de-a doua mare companie petrolieră din Rusia sunt din ce în ce mai amenințate!

La aproape un an de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, majoritatea companiilor energetice rusești sunt paria în UE- cu excepția Lukoil, care continuă să administreze sute de stații de gaz, rafinării și o ramură comercială, precum și să facă parte din grupurile de lobby din Bruxelles. Dar perspectivele UE pentru cea de-a doua mare companie petrolieră din Rusia sunt din ce în ce mai amenințate pe măsură ce sancțiunile împotriva țițeiului și produselor petroliere rusești intră în vigoare, iar suspiciunea față de orice afacere legată de Moscova crește.

Primele 10 luni de război au fost destul de bune pentru Lukoil.

În timp ce UE a făcut să plouă cu sancțiuni asupra unor companii precum Gazprom Neft, Rosneft și Transneft, Lukoil, companie privată, a rămas în mare parte nevătămată.
"Lukoil are lobby-uri foarte bune... are susținători la Bruxelles și în întreaga Europă", a declarat Martin Vladimirov, cercetător principal în domeniul energiei la Centrul pentru Studiul Democrației din Bulgaria.

"Ei au convins factorii de decizie europeni că Lukoil susține Ucraina și că managementul Lukoil este împotriva războiului."
Compania a înregistrat un profit net de 648 de miliarde de ruble (8,6 miliarde de euro) în primele nouă luni ale anului trecut, de peste două ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2021. Dar supraviețuirea a implicat un joc de picioare delicat atât la Moscova, cât și la Bruxelles.

Compania a fost în mod public călduță cu privire la război. Într-o declarație din martie, consiliul de administrație al Lukoil și-a exprimat "cele mai profunde îngrijorări cu privire la evenimentele tragice din Ucraina" și a cerut "încetarea cât mai curând a conflictului armat".
"Există o tensiune între Kremlin și Lukoil", a declarat Vladimirov, "dar nici în vis nu aș numi Lukoil o companie disidentă- nu există nicio companie petrolieră rusă care să nu-și fi primit statutul fără protecții din partea Kremlinului."

Fondatorul Lukoil, Vagit Alekperov, a primit Ordinul Meritul Patriei din partea președintelui rus Vladimir Putin în luna mai, la o lună după ce a demisionat din funcția de director general în urma sancțiunilor impuse de o serie de jurisdicții, inclusiv Australia și Canada, precum și de Marea Britanie.
Deși nici Alekperov și nici Lukoil nu au fost vizate de sancțiunile UE, compania se află sub incidența sancțiunilor SUA din 2014.
În septembrie, președintele Lukoil, Ravil Maganov, a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, în aceeași zi în care Putin se afla în vizită. Compania a precizat doar că acesta "a decedat în urma unei boli grave".
"Se poate concluziona, probabil, că actuala conducere va fi și mai mult aliniată cu Kremlinul", a declarat Adnan Vatansever, profesor și expert în energie pentru Rusia la King's College London.
Lukoil a respins faptul că se află sub influența vreunei țări, spunând într-o declarație: "Lukoil este o companie privată internațională, fără participație din partea statului.
Nu participă la niciun proces politic în nicio țară în care este prezentă".

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ascunzându-se la vedere

Este clar că Lukoil este tratată diferit față de rivalul său de stat Rosneft, care a fost lovit de o interdicție a UE privind finanțarea datoriilor și al cărui director general, Igor Sechin, se află sub incidența sancțiunilor UE ca fiind "unul dintre cei mai puternici membri ai elitei politice rusești".
În timp ce marile companii energetice rusești fac obiectul discuțiilor interne ale UE privind sancțiunile, "în prezent, nu avem astfel de dezbateri" despre Lukoil, a declarat un diplomat dintr-o țară UE implicat în astfel de discuții. Un al doilea diplomat a confirmat că discuțiile privind Lukoil au intrat în impas. Lobbyiștii din entitățile rusești au fost suspendați din registrul de transparență al UE și li s-a interzis în mod oficial accesul direct la instituțiile blocului, dar Lukoil este încă o prezență indirectă. Potrivit registrului de transparență al Comisiei, compania face parte din cel puțin trei asociații membre ale UE, dintre care cea mai importantă este FuelsEurope, grupul de lobby al industriei. Directorul de comunicare al FuelsEurope, Alain Mathuren, a confirmat că Lukoil face parte în continuare din organismele de decizie ale grupului, este implicată în mod activ în grupurile de lucru pentru politici și contribuie cu o cotizație regulată de membru. Dar el a declarat că societatea a fost "extrem de discretă" de la invazia Rusiei și "nu a încercat să profite de faptul că este membru pentru a promova ceva" legat de război. După ce Lukoil a publicat declarația sa din martie, nu a mai existat "nicio altă discuție" privind excluderea companiei din lobby, a declarat Mathuren.
"Comisia nu are niciun rol în ceea ce privește modul în care organizațiile externe aleg să își dezvolte statutul de membru", a declarat un oficial UE, adăugând: "Regulile sunt clare- numai reprezentanții de interese înregistrați se pot întâlni cu principalii noștri factori de decizie, iar aceste întâlniri sunt publicate online."
Lukoil a declarat că "dialoghează cu actorii statali din țările în care își desfășoară activitatea exclusiv pe teme legate de activitatea sa de bază, de aspectele sociale și de mediu ale acesteia, precum și de securitatea energetică", în conformitate cu legea.

Citește și: Negocieri cu Ramstein: Indecizie pentru tancurile germane in Ucraina!

Citește și: SUA va desemna Wagner drept grup criminal transnațional!

Citește și: Germania: Sindicatul face apel la greve la nivel național!