"Luna-25" s-a prăbușit pe Lună! Tentativa esuata a Rusiei de a ateriza pe luna

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 20 mai 2024, 00:35

Revers pentru călătoriile spațiale rusești: sonda spațială "Luna-25" s-a prăbușit cu puțin timp înainte de aterizarea planificată pe Lună.

Sursa: Captură YouTube

Revers pentru călătoriile spațiale rusești: sonda spațială "Luna-25" s-a prăbușit cu puțin timp înainte de aterizarea planificată pe Lună.

Revers pentru călătoriile spațiale rusești: sonda spațială "Luna-25" s-a prăbușit cu puțin timp înainte de aterizarea planificată pe Lună. Acest lucru a fost anunțat de agenția spațială Roskosmos. "Luna-25" a fost lansată în spațiu în urmă cu mai bine de o săptămână. prima misiune rusească pe Lună din ultimii aproape 50 de ani a eșuat. Sonda "Luna-25" s-a lovit de suprafața lunară după o "situație neplanificată" și a încetat din viață, a anunțat la Moscova agenția spațială rusă Roskosmos.

Luna-25 face parte din programul lunar rusesc, care are ca obiectiv stabilirea acolo a propriei stații spațiale până în 2040.

Inca un esec modern al Rusiei

Sonda a fost lansată în spațiu în urmă cu mai bine de o săptămână și a intrat pe orbită în jurul Lunii miercurea trecută. De atunci, potrivit rapoartelor rusești, nava spațială de 1.800 de kilograme caută un loc de aterizare potrivit.

Încă de sâmbătă, Roskosmos raportase o "situație extraordinară" la bordul "Luna-25", care a făcut imposibile manevrele planificate. Modulul de aterizare ar fi trebuit să atingă luni polul sud al Lunii. Acesta prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, deoarece se află în permanență în umbră și, prin urmare, acolo ar putea exista apă înghețată. Joi, Roskosmos a prezentat o fotografie a suprafeței lunare realizată de sondă.

De fapt, "Luna" ar fi trebuit să fie pe drum cu mult timp în urmă.

Prima dată de lansare planificată pentru o sondă lunară a fost în 2012. Anul trecut, o altă lansare era prevăzută pentru luna mai, dar a fost amânată din nou din cauza unor probleme tehnice. Roskosmos a lucrat inițial cu Agenția Spațială Europeană ESA la programul lunar. Cu toate acestea, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, ESA a pus capăt cooperării cu Moscova.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ambitii prea mari pentru capabilitatile ei?

Roskosmos a declarat despre expediție că a vrut să arate că Rusia este capabilă să plaseze o încărcătură utilă pe Lună și să se asigure că are acces garantat la suprafața lunară. Sancțiunile impuse după invazia Ucrainei îngreunează accesul Rusiei la tehnologia occidentală.

"Luna-25" face parte din programul lunar al Rusiei, care își propune să își stabilească acolo propria stație spațială până în 2040.

Sonda a fost lansată în spațiu în urmă cu mai bine de o săptămână și a intrat pe orbită în jurul Lunii miercurea trecută. De atunci, nava spațială de 1.800 de kilograme caută un loc de aterizare adecvat, potrivit unor surse rusești. Joi, Roskosmos a prezentat o fotografie a suprafeței lunare realizată de sondă. în realitate, "Luna" ar fi trebuit să fie pe drum de mult timp. Prima dată de lansare planificată pentru o sondă lunară a fost în 2012.
Anul trecut, o altă lansare a fost planificată pentru luna mai, dar a fost amânată din nou din cauza unor probleme tehnice. Roskosmos a lucrat inițial cu Agenția Spațială Europeană (ESA) la programul lunar. Cu toate acestea, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, ESA a pus capăt cooperării cu Moscova.

Citește și: Olanda și Danemarca promit Ucrainei avioane F-16!

Citește și: F-16 Falcon: Tehnologie și Performanță în Universul Aviației Militare!

Citește și: Avionul MIlitar de Luptă Modern: Tehnologie, Performanță și Evoluție!