Zilele libere din luna iunie sunt trei la număr și sunt date libere prin lege și oferă un weekend prelungit angajaților. Așadar, prima zi liberă din luna iunie este chiar cea de pe 1 care pică miercurea.
Cea de-a doua zi liberă este cea de 12, fiind urmată de ultima zi, de 13, repesctiv cele zilele de Rusalii, relatează hotnews.ro.
Zilele libere legale din 2022
- 1 și 2 ianuarie- primele două zile de Anul Nou. În 2022, acestea au picat sâmbăta și duminica,
- 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române. Aceasta a picat luni,
- 22 aprilie- Vinerea Mare,
- 24 și 25 aprilie- Prima și a doua zi de Paște. Cele două zile au picat duminică și luni,
- 1 mai- Ziua Muncii. Aceasta s-a serbat duminică,
- 1 iunie- Ziua Copilului. Anul acesta, Ziua Copilului va pica miercuri,
- 12 și 13 iunie- Primele două zile de Rusalii. Acestea pică duminică și luni,
- 15 august- Adormirea Maicii Domnului. Se va serba luni,
- 30 noiembrie- Sfântul Andrei. În anul 2022, Sfântul Andrei se va serba miercuri,
- 1 decembrie- Ziua Națională a României. Se va serba joi,
- 25 și 26 decembrie- Primele două zile de Crăciun. Acestea vor pica duminică și luni.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Sărbătorile legale libere care pică în weekend ar putea fi recuperate în timpul săptămânii
Mai mulți parlamentari au venit cu o propunere interesantă. Prin intermediul unui proiect, aceștia au propus ca sărbătorile legale, ce erau date libere de către stat și care picau în timpul weekendului, să fie recuperate în timpul săptămânii.
Această propunere legislativă aduce modificări și completări articolului 139 alin. 2 din legea 53/2003, din Codul Muncii.
„ Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul, conform Digi24.ro.
Citeste si: Câte zile libere de la stat mai avem în 2022. 2 zile pică în weekend
„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003- Codul Muncii”, au menționat Gabriel Andronache și Alfred Simonis.
Conform lor, „legiuitorul doreşte ca, atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu ”.