Luna octombrie, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în octombrie dacă vrei să îți meargă bine?

Autor: Bianca Hriscu

Iată ce tradiții și superstiții se leagă de luna octombrie 

Sursa: unsplash

De luna octombrie, cunoscută în popor și sub denumirea de Brumărel, se leagă o mulțime de tradiții și superstiții. Iată ce trebuie să faci în luna octombrie dacă vrei să îți meargă bine.

Fiecare lună din an este specială și încă din cele mai vechi timpuri, românii obișnuiau să respecte o serie de tradiții și superstiții la începutul fiecărei luni, dar și cu ocazia unor sărbători importante. Descoperă ce tradiții și superstiții se leagă de luna octombrie. Cum poți atrage norocul în viața ta?

Tradiții și superstiții de care să ții cont în luna octombrie 

În luna octombrie, majoritatea tradițiilor și superstițiilor au legătură cu evoluția vremii sau cu sărbătorile religioase importante ale lunii.

Astfel, încă din cele mai vechi timpuri, românii obișnuiau să facă previziuni meteo în funcție de anumite detalii pe care le observau în luna octombrie. Mai exact, se spune că dacă frunzele pomilor se îngălbenesc și cad repede, atunci anul ce urmează va fi unul roditor, iar recolta va fi foarte bogată.

„Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor.

Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”,
sunt de părere specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.

Pentru că în luna octombrie începe să cadă bruma, luna fiind denumită în popor Brumărel, se crede că dacă va cădea multă brumă, atunci luna ianuarie va fi destul de blândă, fără zăpezi mari și cu temperaturi ridicate.

O superstiție veche spune că dacă nu plouă în primele săptămâni din luna octombrie, mai exact până este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe 14 octombrie, atunci iarna va veni repede și va fi grea și geroasă. În plus, în funcție de cum va fi vremea de Sfânta Cuvioasă Parascheva, așa va fi și de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie. 

Ciobanii obișnuiau în trecut ca în dimineața de 14 octombrie, atunci când este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva, să verifice cum s-au culcat oile.

Astfel, dacă erau adunate grămadă, atunci era semn că iarna va fi foarte grea, în schimb, dacă oile erau împrăștiate, atunci iarna urma să fie ușoară, cu vreme bună.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se spune că dacă în luna octombrie recolta de gutui şi nuci este bogată, atunci iarna va fi destul de grea.

Citeste si: Cum va fi vremea în octombrie? Prognoza meteo ANM pentru luna octombrie 2021. Află ce temperaturi se vor înregistra

Ce se face în octombrie pentru sănătate și prosperitate?

Înainte de Sfântul Dumitru, pe 25 octombrie, oamenii obișnuiau să facă un foc mare.

Se credea că toți copiii care vor sări peste acest foc vor avea parte de sănătate și prosperitate întregul an. Tinerii care săreau peste foc aveau șanse mari să se căsătorească în anul următor. 

Pentru a fi feriți de boli și a avea noroc tot anul, se spune că oamenii ar trebui să respecte așa cum se cuvine sărbătoarea Sfintei Parascheva. Mai exact, pe 14 octombrie, oamenilor le este interzis să lucreze. Tot în această zi, credincioșii sunt îndemnați să țină post și să nu mănânce nuci sau alte fructe care au cruce. 

Citeste si: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, tradiții si superstiții. Ce trebuie să știi despre această sărbătoare?

 

Taguri: