Lunea Mare: Calendar ortodox 14 aprilie 2025. Alimentele pe care credincioșii NU trebuie să le consume!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 apr 2025, 16:00

Lunea Mare

Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 14 aprilie 2025, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Lunea Mare.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 14 aprilie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă sărbătoresc Lunea Mare.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 14 aprilie!

Calendar ortodox 14 aprilie 2025

Sărbătoare 14 aprilie. Lunea Mare este celebrată la data de 14 aprilie în calendarul ortodox.

Lunea Mare face parte din Săptămâna Patimilor, iar pe parcursul acestei zile de sărbătoare se organizează slujbe speciale, denumite Denii.

Denia pentru Lunea Mare a fost citită în seara Duminicii Floriilor. În Evanghelie se regăsesc câteva evenimente importante care au luat loc în ziua biblică a Lunii Mari.

Unul dintre aceste evenimente este minunea uscării Smochinului Neroditor. Alături de acest moment notat în Scrierile Sfinte, în Evanghelie se regăsește și întrebarea pusă de către preoții Templului privind autoritatea lui Iisus sau răsturnarea meselor negustorilor din Templu. În această zi sfântă se face și pomenirea Iosif, fiul patriarhului Iacob.

Acesta a fost vândut de frații săi cu treizeci de arginți unui slujbaș al împăratului Egiptean.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare 2025: Pe ce dată încep Deniile și ce le este interzis credincioșilor să facă

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Care este documentul care trebuie să fie depus de către pensionari, la Casa de Pensii? Are legătură cu pensia

Această pildă îl simbolizează pe Hristos, care a fost vândut de Iuda. Iosif a avut un comportament exemplar în Egipt, astfel în scurt timp a ajuns peste toate slugile slujbașului împărătesc. Deși comportamentul său era apreciat de împărat și nu numai, Iosif a fost acuzat pe nedrept de desfrânare, motiv pentru care este întemnițat.

În urma unor vise avute de împăratul Egiptean, Iosif este scos din închisoare și pus administrator peste tot Egiptul.

Acest moment reprezintă echivalentul biruinței lui Iisus Hristos asupra păcatelor lumii, potrivit pravila.ro. Credincioșii de pretutindeni respectă diferite tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare.

În Lunea Mare, credincioșii nu au voie să consume urzici și oțet. Urzicile au fost folosite la lovirea Mântuitorului Iisus Hristos, în timp ce oțetul i-a fost pus pe buze atunci când dorea apă, fiind astfel interzise în această zi de sărbătoare.

Gospodinele din România încep curățenia în Lunea Mare, aerisind foarte bine casa, astfel încât să alunge toate relele de peste iarnă, potrivit adevarul.ro.

Sărbătoare 14 aprilie

Canon de rugăciune pentru Lunea Mare, sărbătorită pe 14 aprilie în calendarul creștin

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și

să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta.

Pedepsește-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi Îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor.

Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.