Lunea Sfantului Duh: Ce semnificație are această sărbătoare?

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 29 feb 2024, 02:50

În a doua zi după Duminica Rusaliilor, Biserica Ortodoxa prăznuiește Lunea Sfântului Duh.

Sursa: freepik.com

Lunea Sfântului Duh 2023. Tradiții și obiceiuri în Lunea Rusaliilor.

Lunea Sfântului Duh 2023. În a doua zi după Duminica Rusaliilor, Biserica Ortodoxa prăznuiește Lunea Sfântului Duh. 

Lunea Sfântului Duh 2023. Semnificație 

Lunea Sfântului Duh 2023 sau Lunea Rusaliilor, așa cum mai este cunoscută această sărbătoare, pică anul acesta pe data de 5 iunie, dată marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu". 

Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Ziua în care se fac pomeniri, înainte de Rusalii

Duhul Sfânt  este a treia Persoană din Sfânta Treime, alături de Dumnezeu Tatăl și de Iisus Hristos (Dumnezeu Fiul). El este alt Mângâietor (alături de Mângâietorul Iisus), este Duhul Adevărului, este de viață-făcătorul. Duhul Sfânt s-a pogorât peste Iisus la botezul Său, este prezent în cadrul tainei botezului, a grăit prin prooroci și s-a pogorât peste apostoli la Cincizecime. 

Prin roadele Duhului Sfânt noi ne curățim de păcate, ne înnoim sufletește și dobândim libertatea (în raport cu robia păcatului) așa cum spune apostolul Pavel: „Domnul este Duh, și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate”. 

Citește și: Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții pentru această zi sfântă

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Lunea Sfântului Duh. Tradiții și obiceiuri 

Potrivit obiceiului popular, în Lunea Sfântului Duh, în a doua zi de Rusalii, se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor, dar și farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

În unele zone, în Lunea Sfântului Duh, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. 

În ziua a doua de Rusalii, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare frunze de nuc sau de tei sfințite la biserică, pentru a nu fi luați din Rusalii sau pociți de către Ielele neiertătoare. 

Superstiția spune că, în Lunea Sfântului Duh, nu este bine să te cerți cu nimeni, deoarece acest lucru îți va aduce numai necazuri. 

Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel ca nu este bine sa înoți sau să te speli nici în a doua zi de Rusalii.

În popor se crede că frunzele şi ramurile de tei folosite de Rusalii feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile cele rele. 

Sursă: crestinortodox.ro; orthodoxwiki.ro