Luni, 19 august, începe Bacalaureatul de toamnă 2024: Calendarul complet și regulile acestei sesiuni

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 aug 2024, 10:14

Pe data de 19 august are loc prima probă scrisă pentru Bacalaureatul de toamnă, la Limba și literatura română.

Sursa: pexels.com

Pe data de 19 august are loc prima probă scrisă pentru Bacalaureatul de toamnă, la Limba și literatura română.

Pe data de 19 august începe sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, oferind o a doua șansă pentru cei care nu au promovat examenul în vară. Candidații vor susține probele scrise conform calendarului stabilit, respectând reguli stricte pentru asigurarea corectitudinii.

Începe sesiunea de toamnă a Bacalaureat 2024

Potrivit edupedu.ro, luni, 19 august 2024, începe sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, cu prima probă scrisă la Limba și literatura română.

Această sesiune este destinată elevilor care nu au reușit să promoveze în prima sesiune din vară, oferindu-le o a doua șansă de a obține diploma de Bacalaurea t. Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, examenele scrise se vor desfășura pe parcursul unei săptămâni, urmând să fie încheiate joi, 22 august 2024.

Calendarul complet al probelor scrise:

19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a)

20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie – proba E.c)

21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)

22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) (pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale)

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Primele rezultate vor fi afișate luni, 26 august, până la ora 12:00. În aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00, candidații nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi publicate vineri, 30 august 2024.

Citește și: Modificări importante la BAC și Evaluare Națională. Elevii vor putea susține iarna probele orale şi să-şi vadă lucrările înainte de contestaţie

Reguli stricte pentru desfășurarea examenului

Pentru a asigura corectitudinea examenului, candidații trebuie să respecte un set de reguli stricte. Accesul în sălile de examen este interzis cu telefoane mobile, căști, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, manuale sau orice alte materiale care ar putea facilita copiatul. Obiectele personale vor fi depozitate într-o sală specială, iar candidații care refuză să predea aceste obiecte nu vor fi primiți în examen.

În timpul probelor, candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze sau să schimbe materiale. Orice tentativă de fraudă duce la eliminarea imediată din examen și la pierderea dreptului de a susține probele rămase.

Corectarea digitalizată a lucrărilor

Ca și în sesiunea din vară, corectarea lucrărilor la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024 va fi realizată digital.

Lucrările scrise vor fi scanate în fața candidaților și încărcate pe o platformă unde profesorii vor corecta online. Această metodă a fost introdusă pentru a spori transparența și corectitudinea procesului de evaluare. Cu toate acestea, în sesiunea de toamnă din 2023, corectarea digitalizată a dus la un număr semnificativ de contestații, multe dintre note fiind ajustate după reevaluare.Pentru candidații care susțin examenul a treia oară sau mai multe, există o taxă suplimentară. Conform Ministerului Educației, aceștia trebuie să plătească 464 de lei pentru toate probele, dar suma poate varia în funcție de județ.

Citește și: Unde se pot angaja tinerii care nu au promovat BAC-ul: 7.500 locuri de muncă listate în ultima lună

Astfel, sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024 oferă elevilor care nu au reușit să promoveze în vară o ultimă oportunitate de a obține diploma necesară pentru continuarea studiilor sau pentru accesul pe piața muncii. Este esențial ca toți candidații să respecte regulile stricte impuse și să se pregătească temeinic pentru a obține rezultatele dorite.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.