Serghei Surovikin a fost demis din funcția de șef al forțelor armate ruse din Ucraina și înlocuit cu Valeri Gerasimov. Există o luptă pentru putere care face ravagii la Moscova?
Generalul Serghei Surovikin a fost comandantul-șef al "operațiunii militare speciale", așa cum încă mai numește oficial Rusia războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, timp de doar trei luni. Joi, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a retrogradat la funcția de comandant adjunct.
Aceasta nu este prima restructurare a lanțului de comandă rusesc de la începutul invaziei, dar momentul este surprinzător, în condițiile în care Rusia face mici progrese militare pentru prima dată în ultimele luni. Experții militari sunt împărțiți în ceea ce privește raționamentul din spatele acesteia.
Strategia lui Surovikin
Sub conducerea lui Surovikin, armata rusă s-a retras din orașul ucrainean Kherson.
În urma declarației Rusiei că a anexat întreaga regiune Kherson, retragerea din singura capitală regională pe care trupele sale au capturat-o până în prezent a fost văzută ca o umilință politică pentru Kremlin.Cu toate acestea, experții spun că a fost decizia corectă din punct de vedere militar, deoarece nu mai era posibil să se mențină pozițiile rusești pe malul vestic al râului Dnipro. Andras Racz, expert în securitate la Consiliul German pentru Relații Externe, a descris retragerea în sine ca fiind un succes.
"Surovikin a reușit să organizeze o retragere relativ ordonată de pe malul vestic al Niprului", a declarat el. "În plus, frontul de-a lungul regiunii Harkov a fost restabilit sub comanda sa, în partea de nord a Luhanskului.[...] Deci, din perspectiva operațională a rușilor, a făcut o treabă bună".
Potrivit rapoartelor mass-media, conducerea militară rusă a reușit să îndepărteze cantități mari de material și un număr mare de soldați de Kherson și de armata ucraineană care avansa.
Deciziile dezastruoase ale lui Gerasimov
Spre deosebire de Surovikin, unii observatori consideră că Gerasimov și-a demonstrat incompetența încă din primele zile ale războiului. Împreună cu ministrul apărării, Shoigu, a luat o serie de decizii dezastruoase atunci când a planificat invazia, în special în nordul Ucrainei.
Într-un mesaj pe Twitter, expertul militar Dara Massicot a concluzionat: "Nu am avut nici un răspuns: "Sub comanda lui Shoigu și Gerasimov, un mare procent din forțele terestre și aeropurtate (echipamente și personal) au fost distruse. Mii de atât au dispărut. Această conducere este atât de neglijentă încât ar fi trebuit să fie un motiv de demitere în orice sistem normal".
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Putin își consolidează puterea
Deci, ce se întâmplă în Ministerul rus al Apărării? Andrey Kolesnikov este politolog la Carnegie Endowment for International Peace. El spune că diferite facțiuni din aparatul de securitate rusesc concurează pentru putere. Pe de o parte, spune el, se află Shoigu și Gerasimov, susținuți de forțe mai moderate. Serghei Surovikin, între timp, este deosebit de popular în rândul celor de linia dură și poate fi considerat chiar el însuși unul dintre ei, alături de Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, și Evgheni Prigojin, care conduce faimosul grup de mercenari Wagner.
Potrivit lui Kolesnikov, decizia Kremlinului de a le retrage puterea de acțiune celor de linia dură din Ministerul Apărării a fost luată de nimeni altul decât Vladimir Putin însuși. "Vedem cum, în acest fel, Putin menține un echilibru al puterii politice între diferitele forțe", spune el. "El le joacă una împotriva celeilalte, le ține sub observație și se asigură că niciuna dintre ele nu devine prea puternică."
Dmitri Oreshkin, politolog și profesor la Universitatea Liberă din Riga, este de aceeași părere. "Este vorba despre asigurarea puterii [lui Putin]", a declarat el. "Pentru a asigura acest lucru, Putin trebuie să medieze între aceste grupuri puternice din armată. În același timp, el încurajează competiția între facțiuni, astfel încât nimeni să nu devină prea puternic".
Citește și: Rusia a anunțat cucerirea orașului Soledar: „O victorie crucială”. Ucraina neagă afirmațiile
Citește și: În sfârșit, Ucraina primește tancuri occidentale din SUA, Germania si Franta!
Citește și: Franța urmărește să atragă India de la furnizorul de arme: Rusia!