Mă las sau nu mă las de țigări? Aceasta este întrebarea

Autor: Oana Iosif

Când vrei să te lași de fumat te confrunți cu multe provocări și totodată, cu multe întrebări interioare. Iar mintea ta este un instrument foarte important pe care îl poți folosi atât în avantajul tău, dar și în dezavantajul tău. Vorba binecunoscutei pilde a lupului rău și a lupului bun, ˮcâștigă lupul pe care-l hrănim cel mai multˮ. Și cu siguranță apar întrebări cu iz de compromis, de genul: ˮOare dacă reduc fumatul la mai puține țigări, efectele vor fi mai mici?ˮ. Sau întrebări pertinente precum: ˮdacă mă las de fumat care sunt efectele pozitive care apar?ˮ.

Astăzi îți venim în ajutor cu o serie de informații legate de rezultatele benefice care apar în urma renunțării definitive la fumat, dar și cu răspunsuri la întrebări și frământări care apar în procesul de renunțare. În primul rând, trebuie să știi că organismul uman intră într-un mod de regenerare naturală, chiar și la scurt timp de la ultima țigară, nemaivorbind de efectele pe lungă durată care sunt la fel de importante. Pentru aceasta ai aici lista completă, cu schimbările care au loc în corpul tău atunci când renunți la fumat.

1. Am încercat să renunț la țigări dar nu am reușit până la capăt. Ce pot să fac pentru a mă lăsa de fumat pentru totdeauna?

Fumatul este un obicei însoțit de o dependență medie spre puternică și se întâmplă ca renunțarea bruscă să nu aibă mereu efectele scontate. Și poate ai nevoie de mai multe tentative de a te lăsa de fumat până reușești să o faci definitiv. Este important să analizezi ce a funcționat în încercările trecute și ce nu și să aplici din nou. De asemenea, sprijinul familiei și a prietenilor este esențial, alături de căutarea unor programe, ca de exemplu stopfumat.eu, care integrează pe cei care doresc și reușesc să se lase de fumat.

2. Am prieteni și membrii ai familiei care fumează în continuare și îmi îngreunează procesul de renunțare la fumat. Ce ar trebui să fac?

A te lăsa de fumat este o decizie personală pentru fiecare și nu este potrivit să le impui celorlalți să se lase de fumat alături de tine. Dar poți discuta cu persoanele apropiate să îți înțeleagă și să-ți respecte decizia. Le poți cere pe cât posibil să nu mai fumeze în preajma ta sau să nu-ți mai ofere țigări. Vei vedea că poate nu în toate cazurile, dar prin propriul exemplu vei reuși să le schimbi atitudinea celorlalți și îi vei îndemna subtil să renunțe și ei la fumat.

3. Am renunțat în mare parte la fumat. Nu este atât de rău dacă fumez din când în când, nu-i așa?

Nu, fumatul dăunează sănătății indiferent de numărul țigărilor. Cea mai bună soluție este să te lași de tot. Nu există situații de compromis, cum ar fi să fumezi câte o țigară la diferite ocazii sau când te întâlnești cu prietenii. Decizia cea mai bună pentru sănătatea ta este să te lași de fumat definitiv.

4. Ce terapii alternative să folosesc pentru a mă ajuta să renunț la fumat mai ușor?

Există câteva terapii alternative care ajută la potolirea dependenței față de nicotină. Mai exact, piața abundă cu plasturi, gumă sau pastile cu nicotină. Dar cel mai bun sfat este să apelezi la un medic, iar el îți va prescrie varianta de medicamente care este cea mai potrivită pentru tine. Cu toate acestea, cel mai bun medicament stă în mintea ta. Cu un simplu și constant act de voință, chiar și cea mai grea dependență de fumat se poate vindeca.

Sursa foto: pexels.com