Maghiarii cer autonomia Ținutului Secuiesc. Aceștia își doresc cărţi de identitate secuieşti

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 oct 2023, 11:36

Maghiarii cer autonomia Ținutului Secuiesc

Sursa: Unsplash

În ultima duminică a lunii octombrie, maghiarii pregătesc mai multe demersuri prin care să ceară autonomia Ținutului Secuiesc.

Peste 100 de focuri de veghe sunt pregătite de maghiari pentru a cere autonomia Ținutului Secuiesc, ocazie cu care va fi citit și manifestul Consiliului Național Secuiesc. 

Citește și: Zile libere 2023. Minivacanţă de cinci zile pentru angajaţii români

Maghiarii cer autonomia Ținutului Secuiesc

În peste 100 de localități din România și Ungaria se vor aprinde 100 de focuri de veghe, inițiativă prin care se dorește autonomia Ținutului Secuiesc. Comunitățile secuilor vor aprinde peste 100 de focuri de veghe

în zonele din apropierea culmilor montane, dar și a dealurilor din apropierea localităților participante.

Cu ocazia acestui demers va fi citit și manifestul Consiliului Național Secuiesc, ce solicită autonomia Ținutului Secuiesc. Focurile au fost aprinse în anul 2015 cu scopul de a marca și a evidenția granițele Ținutului Secuiesc, granițe ce coincid cu granițele lingvistice și culturale existente în teritoriu. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

“Noi nu ameninţăm, noi perseverăm. Mergem pe calea legală, folosind mijloace paşnice. Însă lumea şi securitatea sunt ameninţate de acele forţe, puteri şi foruri care ignoră o aspiraţie paşnică”, a spus Balázs Izsák, potrivit romaniatv.net. Autonomia teritorială ar putea reprezenta o garanție pentru securitate, pace și prosperitate. 

Citește și: Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți

Ce conține proiectul de autonomie pentru Ținutul Secuiesc

În anul 1990 a avut loc un marș al locuitorilor maghiari din Târgu Mureș, pentru reînființarea Universității Bolya, dar și pentru reorganizarea rețelei de școli în limba maghiară, însă acest marș pașnic a rămas în istorie ca fiind primul conflict interetnic din Europa postcomunistă, în urma căruia cinci persoane și-au pierdut viața.

În anul 1993 a fost înregistrat pentru prima oară o cerere de autonomie printr-un proiect de lege, ce nu a mai intrat în dezbatere parlamentară. „Cultura română nu a excelat niciodată în abordarea principiului autonomiei. Pe acest fond cultural au apărut acești antreprenori politici care după ‘90 au folosit tema maghiară ca pe un mare capital politic, o trambulină. Sunt formațiuni ca PUNR-ul, PRM-ul care din asta au trăit, de asta s-au format”, a declarat Attila Dabis, activistul pentru drepturile omului, potrivit libertatea.ro

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.