Guvernul a aprobat bugetul pe 2021 pe data de 19 februarie. În schema de finanțare pentru Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, apare și programul Start-Up Nation. Iată care sunt sumele alocate pentru program în acest an.
Se mai oferă finanțări prin programul Start-Up Nation în 2021?
Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 a fost dezbătut de coaliția de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR și aprobat în luna februarie.
Iată sumele alocate pentru programul Start-Up Nation în 2021.
Citeste si: Mii de romani vor primi cate 200.000 de lei. Ministrul a facut anuntul
Mulți antreprenori așteaptă încă fondurile promise prin Star-Up Nation 2018
În bugetul Ministerului Economiei s-au propus, inițial, aproape 4,6 miliarde de lei pentru proiecte europene- credite bugetare, adică bani pentru plăți, în timp ce creditele de angajament se duc până la 6,05 miliarde de lei.
În schița de buget apărea și programul Start-Up Nation, cu o alocare de circa 642 milioane de lei, credite bugetare.
În bugetul final, suma alocată a fost de 441 milioane.Cel mai probabil banii alocați vor merge către plățile pentru firmele care au depus deconturi în cadrul ediției a doua a programului, 2018-2019.
În acest context, suma oferită este modestă, având în vedere că necesarul bugetar pentru plata tuturor deconturilor depuse la Start-Up Nation, la începutul anului 2021, era de 857 milioane lei. Asta înseamnă că din circa 4250 de firme care au depus cereri de decont, peste 1.000
de firme vor rămâne neplătite, cel puțin dacă ne luăm după situația care se întrevede din schița aceasta de buget 2021.Programul pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii “Start-up Nation- ROMANIA” este un program multianual de incurajare si de stimulare a dezvoltării intreprinderilor mici şi mijlocii, implementat de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), prin Directia de Antreprenoriat si Programe IMM si Oficiile teritoriale pentru IMM si Cooperatie, in conformitate cu prevederile Legii nr.
Cine sunt beneficiarii eligibili pentru programul Start-Up Nation
Potrivit fonduri-guvernamentale.ro, beneficiarii programului pot fi societăţile (microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii) care îndeplinesc cumulativ, la data completării planului de afaceri (anexa 1), următoarele criterii de eligibilitate:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
a) sunt înregistraţi conform Legii nr.31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare sau în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri, cu modificările şi completările ulterioare;
b) sunt IMM, conform prevederilor art. 2 şi ale art. 4 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care transpune în legislaţia naţională Recomandarea CE nr. 361 din data 6 mai 2003, publicată în Jurnalul Oficial al UE nr. L124 din data de 20 mai 2003 (au până la 249 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau deţin active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei).
c) este considerată întreprindere autonomă, legată, parteneră sau întreprindere unică;
d) au capital social integral privat;
e) asociaţii sau acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate.
sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, au sediul social/punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
g) codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului (Anexa 13) şi autorizat pînă la momentul depunerii primei cereri de rambursare/plată, conform art. 15 din Legea 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în Registrul Comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare. Solicitarea finanțării se face pe un singur cod CAEN;
h) sunt înființate de către persoane fizice după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență nr. 10/2017, respectiv după data de 30 ianuarie 2017;
i) nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru, la data semnării acordului de finanțare; Solicitanţii care au datorii eşalonate, nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.
j) nu au depăşit plafonul de minimis de 200.000,00 Euro pe durata a trei exerciţii financiare consecutive pentru o întreprindere unică, aşa cum este aceasta definită de Regulamentul UE nr. 1407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis şi 100.000 Euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru beneficiarii care desfăşoară activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost. Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit şi indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri comunitare.
k) nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii;
l) nu au fost subiectul unei decizii a Comisiei Europene/ OTIMMC de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată, cu penalităţi aferente;
Citeste si: Top 5 activitati dinamice pentru teambuilding
m) este înființată de către persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pe care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.
Citeste si: Stiai ca statul iti da 44.000 de euro ca sa iti deschizi propria afacere? Uite cum sa pui mana pe bani