Mai există o speranță pentru „satele fantomă”. Tot mai mulți români aleg viața la sat

Author: Bianca Vidoi

Mai există o speranță pentru „satele fantomă”

Sursa: Unsplash

Tot mai multe sate, comune și localități din România rămân fără locuitori din cauza românilor ce decid să se mute în mediul urban.

Tot mai multe județe din România se luptă cu „ satele fantomă ” ce rămân în urma românilor ce decid să părăsească mediul rural pentru aglomerația orașelor. Localitățile au zero persoane în rapoartele publicate după recensământul din anul 2022, iar casele lăsate în urmă încep să fie dominate de vegetație, dar și de animale.

Tot mai multe sate sunt declarate cu 0 locuitori

Recensământul din anul 2022 a adus în atenția oamenilor tot mai multe sate din România ce rămân fără locuitori, iar acest fenomen ia amploare deoarece viața din mediul urban este mai apreciată față de viața în mediul rural. În 16 localități din județul Alba, mai exact în cătunele de la marginea Munților Apuseni, numărul de locuitori este de 0, astfel încât tinerii au decis să plece pentru un trai mai bun, iar vârstnicii s-au stins din viață sau au decis să îi urmeze pe tineri, potrivit spynews.ro.

Cele 16 localități poartă denumirea de „sate fantomă”, deoarece în acestea nu se află locuitori, însă încă au rămas în urmă toate semnele că acolo au locuit cândva comunități întregi ce se bucurau se un trai de viață simplu. Fenomenul depopulării a luat cu asalt și satele din județul Hunedoara, acolo unde natura a început să pună stăpânire pe casele abandonate ale oamenii ce obișnuiau să locuiască acolo.

Tot mai mulți români aleg viața la sat
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Când se deschid Transalpina și Transfăgărășan în 2024. Ce trebuie să știe turiștii care vor să viziteze cele două drumuri celebre din țară

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pe lista „satelor fantomă” se află și Mosoru, Țața, Curpenii Silvașului, Goleș, Mladin, Tătăuș, Valea Tâlhărilor, locuri în care nu se mai poate distinge diferența dintre pădure și sate. „În sat sunt mai multe șanse să întâlnești urși și, mai ales, mistreți, decât oameni. Nu mai locuiește nimeni aici de ani buni, însă uneori vin oamenii la vânătoare pe aici”, a declarat un lucrător forestier din zonă, potrivit adevarul.ro.

Românii își doresc să încurajeze traiul în zonele rurale

Pe parcursul anilor, românii și-au dorit să părăsească zonele rurale pentru a ajunge în orașe mari, unde au mai multe posibilități și oportunități de muncă, însă se pare că „satele fantomă” mai au o șansă ca într-o zi să fie repopulate. Românii își doresc tot mai mult să schimbe mediul în care trăiesc și de data aceasta, preferă să aleagă liniștea și aerul curat în locul orașelor zgomotoase.

Românii își doresc să încurajeze traiul în zonele rurale
[Sursa: Unsplash]

În anul 2022 s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane ce au decis să se mute de la oraș la sat, mai exact 145.000 de persoane au decis să ofere mediului rural o șansă. Anul 2022 a lăsat foarte multe răni adânci în societatea românească, fiind lovită atât de pandemia grea de COVID-19, dar și de războiul de la granița țării dintre Rusia și Ucraina. Astfel, românii au simțit nevoia de a se ascunde într-un loc liniștit, departe de agitație, locuri precum zonele rurale din România, potrivit panorama.ro