MAI menține ordonanța privind suspendarea permiselor șoferilor testați FALS pozitiv pentru substanțe interzise. Cu ce soluție vine Ministerul

Author: Diana Ghita

MAI nu renunță la controversata ordonanță care îi lasă fără permis pe mulți șoferi nevinovați

Sursa: Pexels.com

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu intenționează să modifice ordonanța care ar putea lăsa fără permis șoferii testați fals pozitiv cu testele rapide antidrog, însă autoritățile vin cu o soluție.

Bogdan Despescu, secretarul de stat în MAI, a explicat, la Digi24, că MAI va propune Guvernului să grăbească procesul de analizare a rezultatelor testelor antidrog, astfel încât acestea să fie disponibile în maximum 72 de ore.

Cu ce soluție vine MAI în privința ordonanței referitoare la suspendarea permiselor șoferilor testați FALS pozitiv 

Cei de la Minister au subliniat că aprobarea acestei ordonanțe a venit după ample consultări, inclusiv cu opinia publică, și, în prezent, nu sunt luate în calcul schimbări ale acesteia. Soluția identificată este creșterea capacității de testare.

„În perioada următoare extindem capacitatea de analiză a probelor biologice. Cu sigurantă în urmatoarea perioadă vor fi luate masuri pentru această perspectivă. Din perspectiva timpului, într-adevăr sunt cazuri, diferă de la un județ la altul, când rezultatul a venit mai târziu. De aceea am venit cu această soluție, completarea capacității de testare.

Poliția va avea posibilitatea în termen de maxim 120 de zile, ne-am propus să fim rapizi în operaționalizarea laboratorului de testare să venim cu aceasta capacitate de a îmbunătăți capacitatea și a micșora

timpul de procesare a acestor probe”,  a explicat Bogdan Despescu, potrivit sursei citate.

Citește și: Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise

De asemenea, secretarul de stat în MAI a subliniat că dispozitivul actual de testare este eficient, în ciuda datelor care arată că 1 din 2 teste antidrog pozitive realizate de poliție este fals pozitiv.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Dispozitivul e un aparat certificat tehnic, un dispozitiv folosit și în alte state. Acest dispozitiv detectează cele mai mici concentrații de substanțe interzise.

Dacă aparatul detectează anumite concentrații nu înseamnă că nu există aceste concentrații, că nu a consumat ceva interzis”, a mai spus Despescu.

Șoferii sunt supuși unor investigații penale până când se emit rezultatele analizelor biologice
[Sursa: Pexels.com]

În mediul online a apărut o petiție care cere anularea ordonanței MAI

Acest lucru înseamnă că mulți șoferi își pierd permisul fără să fi consumat, de fapt, substanțe interzise și sunt supuși unor investigații penale până la obținerea rezultatelor definitive.

Unii dintre aceștia susțin, conform sursei citate, că numeroase medicamente pot provoca rezultate fals pozitive la testele antidrog. Secretarul de stat a recomandat, însă, conducătorilor auto să citească prospectele medicamentelor pe care le consumă și să consulte medicul în acest sens.

Citește și: 1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o petiție pentru ca șoferii să nu mai rămână fără permis până la sosirea rezultatelor testelor de sânge și urină

Peste 140.000 de persoane au semnat o petiție online prin care solicită anularea ordonanței ce stipulează că șoferii care nu acceptă să facă testul antidrog al poliției își pierd permisul până la sosirea rezultatelor testelor biologice, proces care poate dura câteva luni. Deși există județe în care până la jumătate dintre aparatele de testare antidrog oferă rezultate fals pozitive, ordonanța a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial sâmbătă seară.