Mai mult decât o simplă durere de stomac?

Autor: Bogdan Frațilă

Endometrioza este o boală încă incurabilă și puțin cercetată. Numai în Germania, există aproximativ 40.000 de cazuri noi în fiecare an!

Sursa: PixaBay

Endometrioza este o boală încă incurabilă și puțin cercetată. Numai în Germania, există aproximativ 40.000 de cazuri noi în fiecare an!

Endometrioza este o boală încă incurabilă și puțin cercetată. Numai în Germania, există aproximativ 40.000 de cazuri noi în fiecare an- nevoia de opțiuni mai bune de diagnosticare și tratament este mare. Endometrioza este una dintre cele mai frecvente boli ginecologice și, cu toate acestea, rămâne în mare parte neexplorată. Diagnosticarea bolii durează încă mult timp, iar cauza este necunoscută. Se estimează că endometrioza afectează aproximativ zece la sută dintre femeile aflate la vârsta fertilă.

De vârstă fertilă- adică toate persoanele cu uter care au menstruație: Fetele și femeile, dar și persoanele genderqueer și trans, de exemplu. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, endometrioza afectează aproximativ 190 de milioane de persoane din întreaga lume. Cele afectate suferă de obicei de dureri menstruale severe, dar acesta nu este singurul simptom. Durerile abdominale cronice, oboseala severă, greața și vărsăturile, precum și durerile în timpul actului sexual sunt, de asemenea, frecvente.
În unele cazuri, o viață profesională și socială normală este cu greu posibilă. Deoarece lista de simptome posibile este lungă, tabloul clinic individual și efectele adesea ascunse, boala este considerată "cameleonul ginecologiei".

Motivul posibil al infertilității

Practic, în organism se întâmplă următoarele: În endometrioză, celulele mucoase speciale se depun în afara uterului, de exemplu în cavitatea abdominală sau pelviană sau pe peretele vaginal.

Dar pot fi afectate și organele adiacente, cum ar fi intestinul și vezica urinară și, mai rar, chiar diafragma sau plămânii. Aceste așa-numite leziuni de endometrioză, ca și mucoasa uterului, se modifică în funcție de ciclul menstrual. În timpul ciclului, endometrul se acumulează astfel încât un ovul fertilizat să se poată implanta. Dacă nu se implantează niciun ovul, mucoasa este eliminată odată cu menstruația. Acest lucru nu este posibil în intestin sau în vezica urinară, de exemplu, astfel încât în țesut se formează aderențe, inflamații și cavități încapsulate, pline de lichid: chisturi.
astfel de chisturi se formează uneori și pe ovare sau pe trompele uterine- și pot afecta fertilitatea. Potrivit estimărilor, endometrioza ar putea fi motivul pentru 40 până la 60 la sută dintre femeile cu o dorință neîmplinită de a avea copii.
Nu există încă un tratament definitiv pentru endometrioză. După menopauză, simptomele dispar de obicei, dar până atunci suferința a fost foarte lungă: femeile au ultima menstruație în medie la vârsta de 51 de ani.
Tratamentul hormonal al bolii- de exemplu, cu pilula contraceptivă sau cu progestogeni- poate atenua simptomele. Dar, mai ales pentru persoanele care doresc să aibă copii, tratamentul cu contraceptive pur și simplu nu este potrivit ca terapie. În afară de tratamentul hormonal, intervențiile chirurgicale sunt, de asemenea, o opțiune. În cadrul unei laparoscopii, de exemplu, focarele de endometrioză pot fi detectate și îndepărtate într-un mod minim invaziv. Uterul sau ovarele și trompele uterine pot fi, de asemenea, îndepărtate dacă sunt afectate, chiar dacă simptomele se ameliorează sau dispar complet: Nu poate fi exclus ca focarele de endometrioză să crească din
nou în ciuda intervențiilor. Mulți recurg la analgezice în doze mari din cauza durerii- dar, având în vedere efectele secundare, aceasta nu este o soluție pe termen lung.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Jurnalul durerii facilitează diagnosticarea

Durerile menstruale care nu pot fi suportate decât cu analgezice sau antispastice reprezintă un semnal de alarmă pentru endometrioză. Într-un interviu acordat SWR, Juliane Grimm, purtătoarea de cuvânt a Centrului de Endometrioză de la Spitalul Universitar din Freiburg, explică faptul că, dacă durerea persistă, "trebuie să existe suspiciuni." Cu toate acestea, deoarece cercetarea în domeniul endometriozei este încă la început și există doar câțiva specialiști în domeniu, de obicei durează mulți ani până la stabilirea unui diagnostic. Grimm se așteaptă la o îmbunătățire în următorii câțiva ani, deoarece gradul de conștientizare a bolii a crescut deja.Un diagnostic prin ecografie sau imagistică prin rezonanță magnetică nu este posibil pentru toate tipurile de endometrioză, explică ea. "De aceea, standardul de aur este, din păcate, încă laparoscopia, adică intervenția chirurgicală", spune ea. În multe cazuri, leziunile de endometrioză descoperite sunt apoi îndepărtate direct. medicii pot facilita diagnosticul dacă cele afectate țin un jurnal al durerii. De exemplu, există un model al Asociației Germane de Endometrioză sau aplicații care pot fi prescrise chiar pe bază de rețetă.
Un nou test de salivă dă, de asemenea, speranțe. Avantaj: nu prezintă riscuri și este neinvaziv- dar datele privind eficiența sa sunt încă puține. În plus, costurile sunt foarte ridicate. Fondurile legale de asigurări de sănătate nu le acoperă în prezent.

Citește și: De ce schimbarea orei cauzează adesea probleme?

Citește și: 5 sfaturi care te vor ajuta să treci mai ușor peste momentele de anxietate

Citește și: Care e numărul magic de pași pentru a menține greutatea? Iată ce știm!