Mai multe avioane rusești au fost interceptate de către piloții români. NATO avertizează Rusia

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 apr 2024, 04:25

Piloții români au intreceptate mai multe aparate de zbor rusești.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Piloții români au intreceptate mai multe aparate de zbor rusești.

Mai multe avioane rusești au fost interceptate de către Forțelor Aeriene Române.

Avioane rusești interceptate de piloții români

Câteva zeci de avioane militare rusești au fost interceptate de aparatele F-16 ale Forțelor Aeriene Române din baza aeriană Siauliai din Lituania.

Astfel că, piloții români au fost alertați de către NATO, în ultimele trei luni, de cel puțin 20 de ori. Misiunea ar trebui să se încheie peste două săptămâni. În total au interceptat 40 de avioane de cercetare, de vânătoare și de bombardament ale Federației Ruse, în trei luni și jumătate petrecute în Lituania.

Citește și: Update Live Ziua 510 de război în Ucraina: Infrastructura portuară de la Odesa a fost bombardată cu rachete rusești

Germania, a transmis o alertă către piloții români în momentul în care avioanele rusești se apropiau de spațiul aerian an alianței.

Comandorul Cosmin Vlad, comandantul contingentului Carpathian Vipers, a declarat că: „În ultimii ani, contribuția României la misiunile NATO a crescut considerabil şi o parte din această contribuție este şi participarea noastră la misiunile de poliție aeriană în spațiul baltic. Este a doua oară când suntem aici. Prima dată am fost în 2007, cu Mig-urile 21, iar acum suntem cu avioane F-16”.

Pentru că țările baltice nu au aviație de vânătoare, aliații din NATO participă prin rotație la protejarea spațiului aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei. Aparatele care participă la misiuni sunt coordonate de Centrul aerian al NATO de la Uedem, din Germania.

Aparatele care participă la misiuni sunt coordonate de Centrul aerian al NATO de la Uedem, din Germania.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Gl. Harold van Pee, comandatul Centrului Aerian al NATO de la Uedem a declarat că: "Noi coordonăm toate misiunile de poliție aeriană, pentru a le face mai eficiente. Sub controlul NATO, avioanele aliaților au voie să intre în spațiul aerian al țarilor vecine şi pot, deci, să intercepteze trecând prin mai multe state NATO.”

Aproximativ 100 de piloți români au fost trimiși în Lituania

Mai multe avioane rusești au fost interceptate de către piloții români.
[Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official]

Țările din zona baltică nu au aviație de vânătoare, iar alții NATO au participat prin rotație la protejarea spațiului aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei. Toate avioanele care participă la misiuni sunt coordonate de Centrul aerian al alianței nord-atlantice de la Uedem, din Germania.

Trebuie menționat că, piloții români au adunat peste 500 de ore de zbor în misiuni reale de apărare și de antrenament în misiunea din ultimele trei luni din spațiul baltic. Forțele Aeriene Române au trimis în Baza Siualiai peste 100 de piloți și patru avioane F-16. 

România a contribuit la securitatea summitului NATO de la Vilnius 

Cu ajutorul detașamentului “Carpathian Vipers” dislocat la Baza Aeriană Siauliai din Lituania în cadrul misiunii NATO de poliție aeriană întărită la Marea Baltică, România a contribuit la securitatea summitului NATO de la Vilnius.

Generalul de brigadă Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MapN a declarat că: „Avem 4 avioane F-16 și 100 de militari din cadrul Forțelor Aeriene Române, piloți și personal tehnic, aeronave și forțe dislocate la Baza Aeriană Siauliai, Lituania, unde împreună cu un detașament similar din Portugalia, asigurăm misiunea de Poliție Aeriană a NATO în Țările Baltice. Suntem acolo din luna aprilie, încheiem în luna iulie. Este a doua dislocare, după cea din 2007 (august-octombrie), asigurată la acea vreme cu MiG-21 LanceR”.

Citește și: Suedia acceptata in NATO: Ce înseamnă acest lucru pentru alianță?

NATO a transformat Vilnius, capitala Lituaniei, într-o fortăreață apărată cu armament avansat pentru a-i proteja pe cei 31 de lideri ai statelor membre ale Alianței, în frunte cu președintele american Joe Biden, care s-au întâlnit pentru un summit desfășurat la doar 32 km de gardul de sârmă ghimpată de la granița Lituaniei cu Belarus, al cărui regim dictatorial este condus de Aleksandr Lukașenko, aliatul Rusiei.

Sursă: evz.ro

 

Taguri: