Despre Dark Web si Tor! Cât de sigur este și cum îl puteți accesa?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 dec 2022, 20:25

Dark Web, în ciuda atenției masive din partea mass-media, reprezintă o parte extrem de mică a rețelei profunde accesata prin Tor

Sursa: PixaBay

Dark Web, în ciuda atenției masive din partea mass-media, reprezintă o parte extrem de mică a rețelei profunde accesata prin Tor

Dark Web, în ciuda atenției masive din partea mass-media, reprezintă o parte extrem de mică a rețelei profunde.

Termenul este foarte general, deoarece există de fapt o serie de "darknets" disponibile, cum ar fi "Freenet" și "I2P", dar rețeaua TOR a devenit cea mai populară. Așadar, atunci când majoritatea oamenilor se referă la dark net, se referă la Tor.

Acronimul înseamnă "The Onion Router".

O referire la modul în care funcționează Tor; trimiterea traficului criptat prin straturi de relee din întreaga lume, ascunzând conținutul, expeditorul și locația acestuia. Utilizatorii au nevoie de un browser special cu software adăugat pentru a accesa în primul rând rețeaua întunecată Tor.

Deși nu este perfect în ceea ce privește protejarea confidențialității utilizatorilor, funcționează suficient de bine pentru a le oferi acestora mult mai multă intimitate în ceea ce privește locul unde merg, conținutul accesat și protejarea identității și locației lor.

Releele multiple ajută la păstrarea unei anumite distanțe și a anonimatului între persoana care vizitează site-ul web, site-ul web în sine și orice entitate care încearcă să tragă cu urechea la comunicarea dintre cei doi.

Tor este atât un tip de conexiune- cu relee extinse- cât și un browser. Cu un dispozitiv pe care rulează un browser Tor, puteți accesa site-uri specifice Tor- cele cu sufixul .onion- sau puteți vizita, de asemenea, site-urile obișnuite de pe web-ul deschis.

Conexiunea dintre rețeaua întunecată Tor și internetul obișnuit este realizată prin intermediul unui "nod de ieșire". Orice trafic de internet care părăsește nodul de ieșire nu mai face parte din rețeaua întunecată a Tor. Pentru o securitate maximă, utilizatorii ar trebui să acceseze doar site-urile cu sufixul .onion prin intermediul browserului.

Desigur, există o serie de site-uri exclusiv Tor pentru droguri sau materiale ilicite. Dacă este utilizat în mod corespunzător, browserul Tor permite navigatorilor să rămână anonimi și să acceseze forumuri "doar pentru membri", unde pot folosi criptomonede nedetectabile pentru achiziții.

Dar, aceasta nu este întreaga poveste. Există, de asemenea, site-uri juridice populare și gratuite care pot fi accesate prin intermediul unei adrese .onion. Facebook oferă un link de tip "ceapă" pentru a accesa serviciile lor, deși s-ar putea să vi se pară dificil să vă conectați, deoarece, cel mai probabil, veți părea că vă conectați de fiecare dată dintr-o locație diferită.

Furnizorii de e-mail Mailbox.org

și Protonmail pot fi, de asemenea, accesați prin intermediul unui link .onion. Aceasta ar putea fi o veste binevenită pentru cei din statele în care serviciile de securitate au încercat să blocheze site-urile de e-mail "anonime" ca acestea de pe internetul deschis. Având în vedere că Tor poate fi folosit pentru a accesa site-uri web pe care guvernele încearcă să le blocheze, web-ul întunecat poate fi un instrument util pentru ca persoanele care trăiesc sub dictaturi să aibă acces la mass-media occidentale.

Prin natura sa, Tor este rezistent la cenzură. Chiar dacă astfel de site-uri ar fi blocate de pe internetul deschis obișnuit, oricine ar folosi browserul Tor ar putea în continuare să își acceseze e-mailul folosind adresele .onion.

Dark web: Confidențialitatea pe scurt

Alexander Vukcevic, șeful Avira Protection Labs, explică: "În cazul web-ului deschis, profund și întunecat, există o diferență în ceea ce privește cine vă poate urmări. Cu o căutare obișnuită pe web deschis,motorul de căutare știe unde vă aflați, numărul dispozitivului dumneavoastră, adresa IP și tema căutării.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Pe deep web, puteți presupune că activitățile sunt monitorizate la poartă. Diferența majoră față de webul deschis este că administratorul sistemului- nu motorul de căutare- este cel care vă poate urmări activitățile.

"Pentru dark web, deși unele activități pot fi monitorizate, aveți posibilitatea de a vă ascunde datele personale înainte de a intra. Deși ați putea dori să căutați în mod anonim, unele site-uri- NYTimes și chiar acele piețe ilegale- pot insista să vă înregistrați pentru a putea fi identificat. Unele site-uri deschise vă vor bloca intrarea cu ajutorul browserului Tor."

Câte site-uri dark web există?

Nimeni nu știe cu exactitate câte site-uri dark web există. Tor este conceput pentru a fi rezistent la crawling-ul web, dar numărul celor active se ridică probabil doar la câteva mii.

Găsirea acestora se poate dovedi o provocare, deoarece căutarea pe dark web poate fi iritantă- din punct de vedere vizual și operațional. Înainte de a găsi o comoară de substanțe ciudate sau informații private, este probabil să vă loviți de o serie de fundături.

Spre deosebire de webul deschis, aceste site-uri nu sunt cu adevărat preocupate de faptul că sunt găsite de instrumentele SEO on-page, cum ar fi crawlerele web. Deși există echivalenți de tip Google care încearcă să clasifice dark web-ul, rezultatele sunt neregulate. Există unele motoare de căutare presupuse "dark web", cum ar fi Torch sau Haystak, despre care se spune că ar fi indexat mai multe site-uri .onion decât orice alt motor de căutare. Dar afirmațiile de acest gen sunt greu de dovedit.

O parte din acest motiv este lipsa de stimulente pentru creatorii de conținut de pe dark web. Cei de pe Tor nu sunt preocupați de curățarea site-ului lor cu cele mai recente instrumente SEO pentru a-și îmbunătăți poziția relativă în clasamentul Google și Bing.

Deoarece conexiunea ta este direcționată prin mai multe relee Tor, timpii de încărcare a paginilor pot fi foarte lenți, ceea ce face ca o căutare eficientă să fie extrem de anevoioasă.

Rețeaua întunecată este foarte mică în comparație cu rețeaua deschisă și cea profundă, estimându-se că numără în total aproximativ 50.000 de site-uri.

 

 

 

Taguri: