Mai multe explozii au fost raportate în Crimeea, în timp ce Ministerul Apărării din Rusia susține că acestea au fost provocate de către detonarea muniției de aviație și, mai mult decât atât, nu ar exista victime.
Peste zece explozii au fost raportate
Ieri, 9 august, în jurul orei locale 12:30, au fost anunțate cel puțin 12 explozii. Trei dintre acestea au fost atât de puternice, încât au declanșat mai multe degajări de fum și incendii.
Armata Rusiei a punctat faptul că nu există victime, însă, la scurt timp, Serghei Aksionov, liderul Crimeei, a raportat un deces. De asemenea, alte cinci persoane ar fi fost rănite, potrivit lui Konstantin Skorupski, ministrul Sănătății din Crimeea.
După ce incidentul din Crimeea a fost raportat, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a spus că peninsula „Crimeea este a Ucrainei și nu vom renunța niciodată le ea”.
Conform BBC, Volodimir Zelenski a ținut un discurs prin intermediul căruia a condiționat încetarea războiului de eliberarea Crimeei, ce a fost ilegal anexată de către Moscova în urmă cu opt ani, ar marca un punct de cotitură în ceea ce privește modul în care Ucraina se raportează la încheierea conflictului.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Volodimir Zelenski a spus în ce condiții războiul s-ar putea încheia
Volodimir Zelenski a spus că un acord de pace s-ar putea concretiza doar dacă Rusia și-ar retrage armata din teritoriile pe care le-a ocupat încă de pe 24 februarie, de când a început războiul.
Rusia a declarat că exploziile din Crimeea ar putea fi, de fapt, acțiuni venite din partea „partizanilor” ucraineni sau că ar fi fost cauzate de „incompetența” armatei ruse.
„Acest război al Rusiei împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea, cu eliberarea ei”, susține Zelenski.
Cu toate aceasta, The New York Time relatează că un oficial militar ucrainean a declarat faptul că exploziile ar fi fost provocate chiar de către armata ucraineană, după ce ar fi folosit un dispozitiv militar de producție proprie.
Cu toate acestea, prin intermediul unui comunicat, Ministerul Apărării din Rusia susține că baza Sakî nu a fost supusă unui atac și că exploziile ar fi fost, de fapt, cauzate de detonarea de muniție. Cu toate acestea, în declarație nu a fost precizat și vinovatul.
Încă de când războiul a început, Rusia depune eforturi constante pentru a stabili coridoare între Crimeea și zonele pe care le-a ocupat în Ucraina, conform romania.europalibera.org.