Mai multe localități din județul Constanța au rămas fără apă din cauza furtunilor care au avut loc în cursul nopții de vineri spre sâmbătă

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 31 aug 2024, 17:36

Mai multe localități din județul Constanța au rămas fără apă din cauza furtunilor care au avut loc în cursul nopții de vineri spre sâmbătă

Sursa: pexels.com

Din cauza furtunilor care au avut loc vineri noaptea, mai multe localități din județul Constanța au rămas fără apă.

Furtunile violente din noaptea de vineri spre sâmbătă au lăsat mai multe localități din județul Constanța fără apă. Problemele au apărut din cauza ploilor abundente și a întreruperilor de tensiune la stațiile de pompare.

O furtună puternică a lovit județul Constanța vineri noapte

În noaptea de vineri spre sâmbătă, județul Constanța a fost afectat de furtuni puternice și ploi torențiale, care au provocat probleme majore în alimentarea cu apă.

Conform digi24.ro, reprezentanții Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA) Constanța au anunțat că peste 100 de reclamații au fost înregistrate la dispeceratul societății, cele mai multe provenind din municipiul Constanța. Probleme similare au fost raportate și în alte localități din județ, unde din cauza întreruperilor de tensiune, mai multe stații de pompare și tratare a apei au rămas nefuncționale.

Din cauza volumului mare de precipitații, care a depășit capacitatea sistemelor de canalizare, au fost înregistrate 106 sesizări, majoritatea provenind din municipiul Constanța, în special din zonele Mamaia, Delfinariu, Piața Chiliei, bulevardul 1 Mai, strada Șoseaua Mangaliei,

cartierul Faleză Nord și zona Gării. În afara municipiului, problemele au fost raportate în localitățile Agigea, Cumpăna, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Tuzla, Mangalia și în stațiuni.

Citește și: AVERTIZARE ANM de cod roșu de ploi pentru județul Constanța și alte 25 de localități: ISU Dobrogea a înregistrat peste 500 de apeluri la numărul de urgență 112, care semnalau situații de urgență cauzate de furtună

Localități fără apă potabilă din cauza întreruperilor de tensiune

Din cauza furtunilor și a rafalelor puternice de vânt, au fost înregistrate fluctuații și întreruperi de tensiune la nivelul stațiilor de pompare și tratare a apei. Localități precum Biruința, Topraisar, Pecineaga, Vânători, Costinești și Dulcești au rămas fără apă potabilă. De asemenea, stația de pompare Tatlageac a suferit o cădere de tensiune între orele 03:00 și 05:25, afectând alimentarea cu apă a localităților Mangalia, 23 August, Cap Aurora, Jupiter, Olimp, Saturn, Venus și Neptun.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

RAJA a mobilizat 17 echipe de intervenție în municipiul Constanța și alte 31 de echipe în județ pentru a răspunde situațiilor de urgență.

Activitatea comandamentului RAJA a fost prelungită până luni, la ora 08:00, pentru a asigura gestionarea eficientă a situațiilor apărute.

Cantități record de precipitații și localități afectate de inundații

Administrația Națională Apele Române a anunțat cantități record de precipitații pe litoral, în ultimele 24 de ore. Cele mai mari valori au fost înregistrate la Mangalia, cu 225,9 l/mp, și în alte localități precum 23 August (145 l/mp), Tuzla (118 l/mp), Cerchezu (83 l/mp) și Constanța (53,3 l/mp).

Precipitațiile masive au provocat inundații pluviale în localitățile Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter și Saturn. În Tuzla, stația de pompare a fost pornită preventiv pentru a preveni acumularea de apă în exces. Reprezentanții autorităților au comparat cantitățile de precipitații cu cele din 2005, unul dintre cei mai dificili ani în ceea ce privește inundațiile în această regiune.

Citește și: Fenomen meteo rar pe litoralul românesc: „Marea nu s-a mai putut opune” Turiștii au rămas uimiți când au văzut ce a apărut din apă

Autoritățile sunt în alertă și continuă să monitorizeze situația, în timp ce echipele de intervenție lucrează pentru restabilirea normalității în zonele afectate.