Mai multe localități din România, plasate în carantină începând de joi

Autor: Diana Tilă

Coronavirusul își continuă răspândirea prin toată lumea. Pandemia de coronavirus a atins în acecastă săptămână un nou prag de infectări.

Mai multe localităţi din România au intrat în carantină din cauza COVID-19, iar parasirea lor se face doar pe baza declaratiilor pe proprie raspundere pentru motive intemeiate.

Autorităţile din Sălaj propun intrarea în carantină a oraşelor Zalău, Jibou şi Cehu Silvaniei

Carantina ar urma să intre în vigoare joi, la ora 0.00 pentru o perioadă de 14 zile, potrivit deciziei CJSU Sălaj.

Carantina presupune limitarea la maximum a deplasării persoanelor, stabilirea unor rute ocolitoare şi intrezicerea desfăşurării următoarelor activităţi: organizarea de evenimente private, activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor, activitatea cu publicul a firmelor din domeniul jocurilor de noroc, activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică, cu exceptia persoanelor care efectueaza deplasări in interes profesional, organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, a spectacolelor şi/sau concertelor, organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor si pieţelor de vechituri.

Totodată, oficierea slujbelor religioase se va putea face doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp /pesoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

De asemenea, autorităţile instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii publice închise şi deschise şi suspendarea cursurilor în sistem „faţă în faţă” pentru elevii/preşcolarii tuturor unitatilor de învaţământ din aceste localităţi.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Se permite tranzitarea localităţilor Zalău, Jibou şi Cehu Silvaniei de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea în localitate”, se mai arată în decizie.

Municipiul Gherla intră în carantină

Prefectului judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a anunţat carantinarea municipiului Gherla, unde rata de infectare cu noul coronavirus se apropie de 9 la mia de locuitori, precizând că măsura intră în vigoare în 5 noiembrie şi este valabilă cel puţin două săptămâni.

" Am luat în discuţie propunerea de carantinare a municipiului Gherla, fiind cu rata de incidenţă cea mai mare în acest moment, astfel că avem hotărârea numărul 75 din 3 noiembrie 2020 privind propunerea instituirii carantinării în municipiul Gherla.

Hotărârea are la bază analiza de risc realizată de către DSP Cluj şi avizul de carantinare al INSP”, a explicat Mircea Abrudean.

El a precizat că măsura intră în vigoare din 5 noiembrie, ora 00.00, şi se aplică doar pentru municipiul Gherla, nu şi pentru cele trei sate care aparţin de acestă localitate

Carantină în oraşul Timişoara

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, marţi, că este inevitabilă carantinarea oraşului şi a zonei limitrofe, având în vedere apropierea de rata de infectare de şase la mie.

Fritz a anunţat că DSU a trimis o comunicare în acest sens, fiind vizate localităţile ce depăşesc 6 cazuri la mia de locuitori. 

Suntem la o rată de infectare, în Timişoara, de aproape 6 la mia de locuitori, asta înseamnă că intrăm într-un scenariu de creştere exponenţială şi, din păcate, este puţin probabil să putem evita o carantinare a oraşului şi a întregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare că localităţile care depăşesc 6 cazuri la mia de locuitori, trebuie să trimită necesitatea lor de carantinare. Asta înseamnă că o să ne confruntăm foarte curând cu aceasta decizie. Eu nu cred că cineva poate să ia această decizie uşor, dar cred că, dacă privim cifrele în faţă, dacă realizăm că oricum la un moment dat va trebui să carantinăm zona metropolitană…Mai bine mai devreme decât mai târziu, ca să limităm răspândirea virusului. Scopul principal trebuie să fie ca la sfârşitul lui decembrie să sărbătorim cât de cât un Crăciun normal şi să salvăm câte vieţi posibile, iar pentru asta trebuie să luăm aceste măsuri”, a declarat primarul Timişoarei Dominic Fritz.