Mai multe universități din România renunță la specializări din septembrie. Ce se va întâmplă cu studenții deja înscriși

Autor: Andrei Costanda

Mai multe universități din România își închid anumite specializări

Sursa: UPB

Din septembrie 2024, 19 specializări din cadrul a 16 facultăți din România vor fi desființate.

Începând din luna septembrie a acestui an, în România vor avea loc schimbări majore în peisajul educațional, după ce Ministerul Educației a aprobat desființarea a 19 specializări din cadrul a 16 facultăți.

Ce specializări se vor desființa

Această decizie, parte a unui proiect de Hotărâre de Guvern, va afecta atât universități publice, cât și private, printre acestea numărându-se instituții de prestigiu din domeniul tehnic și umanist.

Măsura vine ca urmare a unei analize detaliate realizate de Ministerul Educației și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), având la bază criterii precum neîndeplinirea standardelor de calitate și scăderea interesului din partea candidaților.

Printre universitățile afectate se numără Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București, unde două specializări importante – „Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic” și „Sisteme de transport operațional” – vor fi desființate.

De asemenea, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad va renunța la specializarea „Tehnologia tricotajelor și confecțiilor,” iar Universitatea de Vest din Timișoara va elimina programul de „Cartografie”. Aceste decizii subliniază o tendință de realiniere a ofertei educaționale cu cerințele pieței muncii și cu interesul redus al studenților pentru anumite domenii.

Citește și: Tragedie la Păltiniș: Un turist străin de 20 de ani și-a pierdut viața după ce ATV-ul în care era pasager a căzut într-o prăpastie de 100 metri

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”

Citește și: O persoană decedată și alte 26 rănite după cutremurul din Siria. Seismul a avut o magnitudine de 5,5

Ce se întâmplă cu studenții deja înscriși

În ciuda impactului pe care această decizie l-ar putea avea, Ministerul Educației a clarificat că studenții deja înscriși în aceste programe nu vor fi afectați în mod negativ.

Conform reglementărilor, studenții vor avea posibilitatea să își finalizeze studiile în cadrul acestor specializări, în conformitate cu planul de învățământ stabilit la momentul înmatriculării lor. Astfel, universitățile sunt obligate să asigure toate resursele necesare pentru ca aceștia să își continue cursurile și să obțină diploma de licență sau masterat, fără a întâmpina dificultăți suplimentare.

Aceste schimbări au fost motivate de o serie de factori care includ atât nevoia de a asigura un nivel ridicat de calitate în învățământul superior, cât și necesitatea de a răspunde mai bine cerințelor pieței muncii.

În unele cazuri, decizia de desființare a fost determinată de scăderea interesului candidaților pentru anumite domenii, ceea ce a dus la un număr insuficient de studenți pentru a justifica menținerea programului. În alte cazuri, Senatul Universitar a evaluat că resursele necesare pentru continuarea acestor specializări nu mai sunt viabile, având în vedere nevoile actuale ale societății și economiei.

Pe lângă aceste măsuri de desființare, Ministerul Educației a anunțat și introducerea unor noi domenii de studii în cadrul mai multor universități din țară.

Aceste noi specializări au fost acreditate și vor fi disponibile pentru viitorii studenți, oferind noi perspective și oportunități de carieră în domenii emergente. Astfel, în timp ce unii studenți vor finaliza programe în curs de lichidare, alții vor putea beneficia de o ofertă educațională diversificată și mai bine adaptată la cerințele actuale ale pieței muncii.