Mai mulți bani la programul Rabla 2025. Ce valoare vor avea noile tichete

Autor: Cristina Mocanu

Mai mulți bani la programul Rabla 2025

Sursa: shutterstock.com

Subvenția pentru programul Rabla 2025 a fost majorată. Ce valoare are acum?

Vești importante pentru șoferii din România: programul Rabla 2025 vine cu o serie de modificări semnificative, în special în ceea ce privește subvențiile acordate pentru achiziția de autovehicule electrice. Conform unei decizii recente a Ministerului Mediului, valoarea ecotichetului acordat pentru mașinile electrice a fost majorată de la 5.100 de euro la 7.500 de euro, într-un efort de a încuraja tranziția către mobilitatea electrică și de a impulsiona vânzările din acest segment aflat în scădere.

Această decizie a fost luată în urma presiunilor venite din partea industriei auto, care a atras atenția asupra ritmului lent de adoptare a vehiculelor electrice, comparativ cu alte state europene. Potrivit surselor Profit.ro, ghidul actualizat care reglementează programul Rabla 2025 urmează să fie aprobat în Guvern și ulterior publicat în Monitorul Oficial.

Ce este nou în Programul Rabla 2025?

Noua ediție a programului aduce o schimbare majoră în privința valorii tichetelor, dar păstrează structura generală cunoscută din anii anteriori. Astfel, în funcție de tipul de motorizare, sumele acordate vor fi următoarele:

- Mașini electrice (BEV) – 37.000 lei (aproximativ 7.500 euro)

- Vehicule plug-in hybrid (PHEV) – 17.500 lei (2.750 euro)

- Mașini hibride convenționale – 13.000 lei (2.600

euro)

- Mașini pe benzină cu emisii reduse – 10.000 lei (2.000 euro)

În schimb, vehiculele cu motor diesel nu vor mai fi eligibile pentru niciun tip de finanțare în cadrul programului Rabla. Această decizie vine în linie cu direcția generală europeană de renunțare treptată la tehnologiile poluante și adoptarea unor soluții de propulsie mai prietenoase cu mediul.

Citește și: Rabla pentru sobe 2025: 10.000 de lei pentru înlocuirea sistemului de încălzire! Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Oana Roman a fost nevoită să meargă la spital! Care este motivul vizitei sale? "Mă duc la spital. N-am arătat asta, pentru că trebuia să le duc pe toate până la capăt."

Condiții importante pentru beneficiari

Pentru a putea accesa finanțarea oferită prin programul Rabla 2025, cumpărătorii trebuie să respecte câteva condiții esențiale:

Vehiculul achiziționat trebuie să fie înmatriculat pe numele beneficiarului pentru o perioadă de minimum 3 ani. În caz contrar, întreaga sumă primită ca subvenție va trebui returnată integral.

Limita maximă de preț pentru mașinile eligibile în program rămâne stabilită la 70.000

de euro (TVA inclus). Astfel, doar autovehiculele care se încadrează în acest plafon pot beneficia de ecotichete.

Persoanele juridice pot depune cereri pentru mai multe ecotichete simultan, fără a fi obligate să caseze un număr egal de vehicule vechi. Această măsură este gândită pentru a încuraja reînnoirea flotelor auto ale companiilor, în special în domenii cu impact ridicat asupra mediului.

Citește și: Rabla pentru termopane 2025. Statul le va oferi românilor subvenții pentru a-și înlocui geamurile vechi

Un nou sistem pentru acordarea tichetelor

O altă noutate adusă de programul Rabla 2025 este faptul că solicitanții își vor putea cere singuri ecotichetele, fără a mai depinde complet de dealerii auto. Astfel, beneficiarii vor putea obține online tichetul, urmând apoi să se prezinte cu el la un dealer autorizat pentru a finaliza achiziția.

Această schimbare are scopul de a simplifica procesul și de a reduce birocrația, făcând programul mai accesibil și mai transparent pentru publicul larg.

Industria auto din România a întâmpinat dificultăți în prima parte a anului 2025, înregistrând o scădere a cererii pentru autovehiculele electrice, în contextul incertitudinii economice și al costurilor ridicate de achiziție. Prin majorarea valorii subvențiilor, Guvernul speră să revitalizeze vânzările și să susțină tranziția către transportul verde.

De asemenea, România are obligații clare în cadrul Pactului Verde European, iar programul Rabla 2025 este una dintre cele mai importante măsuri guvernamentale pentru reducerea emisiilor de CO2 și promovarea sustenabilității.