Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 19 iul 2024, 12:23

Ce s-a întâmplat la Leeds, Marea Britanie

Sursa: Captură YouTube The Sun

Joi seara orașul Leeds din Anglia a fost scena unor tulburări de amploare, în care a fost implicat un grup mare de români. Evenimentele au fost declanșate de o intervenție a autorităților pentru preluarea în grija statului a cinci copii români.

Conform news.abplive.com, Luptele stradale  au început când serviciile sociale din Leeds, Marea Britanie, au decis să ia în custodie cinci copii, după ce un bebeluș de șapte luni a ajuns la spital cu o rană gravă la cap.

Lupta românilor cu polițiștii englezi a ajuns virală pe rețelele sociale

Această acțiune a autorităților a stârnit furia comunității locale de români, care a reacționat violent împotriva poliției.

Jurnalistul Sulaiman Ahmed a relatat că „au atacat poliția și au dat foc la lucruri”, într-o descriere a haosului creat pe străzi.

Revolta a escaladat rapid, iar imaginile șocante au devenit virale pe rețelele sociale. În numeroase videoclipuri, se pot vedea mulțimi mari de oameni implicate în acte violente împotriva forțelor de ordine.

„Comunitatea română versus poliţia antirevoltă la Harehills, Leeds”, scrie în descrierea unui clip publicat pe X, care a fost vizionat de peste 200.000

de persoane.

În cartierul Harehills, un autobuz a fost incendiat și o mașină de poliție a fost răsturnat. Însă, în acest sens, reprezentanții Poliţiei din West Yorkshire, citați de Sky News, au declarat: „ Vrem să transmitem foarte clar că toţi cei responsabili vor răspunde deplin", au declarat.

Citește și: Prințul William a făcut noi dezvăluiri despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Cum decurge chimioterapia

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Alin Oprea, despre destrămarea trupei Talisman și drepturile membrilor din ea. “Groapa în care a căzut el, trebuia să cad eu.”

În filmările care au apărut pe internet se aud și cetățeni români care incită la violență: „Adu cuțitul! Răstoarnă mașina! Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”.

Cum au reacționat autoritățile la incidentul din Leeds

Pentru a gestiona incidentul, poliția din West Yorkshire a intensificat măsurile de securitate în zonă și a desfășurat resurse specializate pentru menținerea ordinii publice.

Conform declarațiilor autorităților, nu au fost raportate persoane rănite până în acest moment, iar violențele par a fi „instigate de o minoritate infracțională care vrea să distrugă relațiile comunitare”.

Într-o postare pe platforma X, ministrul de interne, Yvette Cooper, a declarat că a fost „șocată” de scenele de revoltă, pe care poliția le-a descris drept „buzunare de dezordine”. În același timp, consilierul local Salma Arif a făcut apel la populație să rămână în case pentru a evita escaladarea violențelor.

Citește și: Proteste de amploare la Dublin după ce 3 copii au fost înjunghiați lângă școală! Protestatarii devastează totul în jur

Sunt îngrozită de scenele șocante și de atacurile asupra vehiculelor poliției și transportului public din Leeds din această seară. În societatea noastră nu au ce căuta manifestările de acest gen.

Mulțumesc poliției din West Yorkshire pentru reacția sa. Sunt informată în mod regulat ”, a transmis Yvette Cooper, în respectiva postare.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, marți, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.