Mai mulți turiști români au fost evacuați din hoteluri în Turcia, în urma incendiilor de vegetație. Anunțul de ultimă oră făcut de MAE!

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 01 iul 2024, 12:04

Incendii de vegetație în Grecia și Turcia

Sursa: Captură Facebook: Jurnal de vreme

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat faptul că mai mulți turiști români au fost evacuați Izmir- Kușadasi, Turcia, în urma incendiilor de vegetație.

Luni, 1 iulie, MAE a informat că, în contextul incendiilor din Grecia și Turcia, nu au fost primite solicitări de asistență consulară în Republica Elenă. Cu toate acestea, turiști români au fost evacuați temporar din hoteluri din cauza incendiilor din zona Izmir – Kuşadasi, Turcia. După ce incendiile au fost stinse, aceștia s-au întors la unitățile de cazare, a anunțat Ministerul de Externe.

Incendii de vegetație în Turcia și Grecia

Potrivit digi24, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare ale României în Republica Elenă și Republica Turcia, monitorizează situațiile generate de incendiile de vegetație din cele două state.

Citește și: Mai mulți români au fost implicați în incendiile de vegetație din Turcia. Panică și haos în stațiunea Kusadasi

MAE a specificat că, la nivelul Ambasadei României la Atena și al Consulatului General al României la Salonic, nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români aflați în Grecia, în contextul incendiilor de vegetație recente.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Conform datelor obținute de la autoritățile elene, incendiile produse pe 29 iunie 2024 în Parnitha (nordul Atenei) și în Insula Serifos (parte a Insulelor Ciclade) au fost stinse, iar printre persoanele afectate nu s-au aflat

cetățeni români, a transmis MAE luni dimineață.

Turiștii români au fost evacuați temporar din hoteluri după incendiile din zona Izmir

Potrivit sursei menționate anterior, MAE a anunțat că în seara zilei de 29 iunie, pe telefonul de urgență al Ambasadei României la Ankara, a fost primit un apel de la un cetățean român care a raportat un incendiu de vegetație în stațiunea turistică Kuşadası, aflată sub jurisdicția Consulatului General al României la Izmir.

Cetățeanul a menționat că nu se afla în pericol și a fost sfătuit să urmeze indicațiile autorităților locale. De asemenea, i-a fost oferit numărul de telefon de urgență al consulatului pentru orice informații suplimentare. 

MAE a raportat că, pe telefonul de urgență al Consulatului General al României la Izmir, au fost primite notificări de la mai mulți cetățeni români aflați în scop turistic în regiune, în contextul incendiilor care au afectat pe 29 iunie 2024 zonele forestiere din Selçuk și Menderes, în regiunea Izmir – Kuşadasi.

În discuțiile cu reprezentantul consulatului, cetățenii români au menționat că au fost evacuați de autoritățile locale din unitățile de cazare unde se aflau, primind paturi, hrană și apă potabilă. Echipele de pompieri, jandarmerie, protecție civilă și voluntari au intervenit imediat pentru a limita efectele dezastrului și a stinge focarele.

Citește și: Un incendiu de vegetație a avut loc, sâmbătă, în Buftea. Circulația feroviară a fost blocată

În seara de 29 iunie 2024, un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir s-a deplasat la Selçuk și Kuşadasi pentru a coordona cu autoritățile turce și a informa cetățenii români din zonă, oferindu-le asistență consulară. Incendiile au fost izolate în cursul nopții, permițând turiștilor români să revină la unitățile de cazare și să-și continue sejurul, notează digi24.

MAE a precizat că un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir a vizitat și astăzi Kuşadasi pentru a discuta cu cetățenii români cazați în regiune. Reprezentanții misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare monitorizează situația și continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătiți să acorde asistență consulară. De asemenea, MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Republica Turcia și Republica Elenă, având în vedere riscul ridicat de incendii pe perioada estivală.