Mai purtăm sau nu mască de protecție pe plajă? Anunțul lui Raed Arafat!

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 24 iul 2022, 19:30

Raed Arafat a spus dacă va mai trebui să purtăm sau nu mască de protecție la plajă, în viitorul apropiat. Iată ce a declarat secretarul de Stat!

Raed Arafat a spus categoric că dacă masca de protecțe va mai fi obligatorie. Secretarul de Stat a precizat că măsurile vor fi anunțat oficiale de către autoritățile române până la data de 1 iunie.

Citeste si: Raed Arafat trage un semnal de alarmă pentru românii care refuză să se vaccineze: ”Riscăm să ne întoarcem unde am fost, la galben şi la roşu” Ce îi îndeamnă secretarul de stat pe cetațeni

Va mai trebui sau nu ca oamenii să poarte mască de protecție la plajă?

Atunci când a fost întrebat dacă sunt diferențe între restricțiile impuse de autorități la evenimentele organizate în aer liber și cele din interior, șeful DSU Raed Arafat a spus că acestea sunt luate în considerare, astfel că, după spusele sale, masca de protecție nu va mai fi obligatorie pe stradă.

„Fără discuție, și cu siguranță vor fi luate în considerare.

La plajă de exemplu cu siguranță nu va fi obligatorie masca”,
 a transmis, recent, Raed Arafat, citat de Mediafax.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Revine declarația pe propria răspundere, după prelungirea stării de alertă! Cum arată noul model de declarație

În privința turiștilor, Raed Arafat le-a transmis oamenilor să fie atenți, pentru că li se pot ceere certificat de vaccinare, testare sau să dovedească că nu sunt pozitivi sau că nu au fost bolnavi în ultimele 90 de zile.

„Oamenii care vor pleca în excursii trebuie să fie atenți pentru că țările sunt foarte precaute: fie se cere certificat de vaccinare, fie se va cere testare, fie se va

cere ceva care să dovedească că nu ești pozitiv, că ai fost bolnav în ultimele 90 de zile”, a mai transmis secretarul de Stat referitot la condițiile pe care atât țările membre din Uniunea Europeană, dar nu numai, le-ar putea impune în contextul pandemiei de COVID-19.

De ce nu s-a ridicat starea de alertă

Raed Arafat a explicat la Digi24 de ce nu a fost ridicată starea de alertă, în condițiile în care numărul cazurilor de COVID-19 s-a redus semnificativ.

"Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control... „ridicăm starea de alertă și tot”... Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate.

În secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate.

În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență.

Noi, sub starea de urgență am aplicat unele măsuri mai dure, a fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat puțin. După care în starea de alertă am aplicat măsuri care limitează anumite activități, anumite drepturi, permise prin legea 55, dar care se iau totuși în timpul unei stări de anomalie, deci nu este o stare de normalitate.

Citeste si: Când vor fi relaxate restricțiile din nou în București? Prefectul Capitalei, cea mai bună veste: „Convocăm comitetul...”

Când spunem că starea de alertă nu mai este, înseamnă că am intrat în starea de normalitate, deci înseamnă că nu mai poți să iei măsuri de combatere. Și nu mai poți să iei anumite măsuri cum sunt incidențele astea sub 1,5, peste 1,5 și așa mai departe.

Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție.

O să vedem ce o să iasă în următoarele două săptămâni, maxim. Adică populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu."