Mai purtăm sau nu mască după vaccinare? Ce spune medicul Adrian Marinescu

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 15 ian 2021, 14:11
Vor mai fi oamenii nevoiţi să porte mască de protecţie în continuare, chiar şi după imunizare?

Adrian Marinescu explică dacă mai purtăm sau nu mască după vaccinare. Medicul se arată ceva mai precaut în această privinţă.

Ultimele ştiri referitoare la apariţia şi dezvoltarea de noi vaccinuri anti-COVID-19 ne dau tot mai multe speranţe că finalul pandemiei de coronavirus este tot mai aproape, dar experţii în sănătate publică atrag atenţia că oamenii vor fi nevoiţi să respecte regulile.

Mai purtăm sau nu mască după vaccinare?

A doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, care vizează persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din "domenii cheie", începe oficial astăzi, 15 ianuarie.

În jur de 6 milioane de români au dreptul să se vaccineze împotriva COVID-19 în etapa a doua. Nu se știe însă dacă toți aceștia vor dori să se înscrie pentru vaccinare.

Cu toate acestea, medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat că, oamenii vor fi nevoiţi să porte mască de protecţie în continuare, chiar şi după imunizare.

''Aici e o întrebare principială.

Dacă am fi toți vaccinați, da. Dar dumnevoastră în momentul în care ieșiți pe stradă sau mergeți în altă parte veți da și de oameni care nu sunt vaccinați din considerente practice. Altfel aș pune problema. În momentul în care imunizarea la nivelul populației ar fi la nivel de majoritate, minim 60%, ideal 70-80%, da, atunci urmează măsurile de relaxare, nu vorbim doar de mască. Vorbim de distanțare, vorbim de tot ceea ce avem ca restricții acum.
Aceste măsuri de relaxare vor veni treptat, așa cum se întâmpla și cu restricțiile.

Citeste si: Această regulă se aplică de luni, 18 ianuarie! Ce trebuie să facem? Toți românii trebuie să o respecte

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nimic nu este peste noapte, dar, anul 2021 chiar cred că va face diferența. Cei care se vaccinează pot sta un pic liniștiți, pentru că întradevăr, acolo se pune problema că, ei fiind vaccinați nu se vor îmbolnăvi, nu vor face forme importante, ba chiar probabilitatea de transmitere este clar redusă, dar asta este o situație ideală care nu există în practic, pentru că acei oameni ies, interacționează mai departe, acele persoane nu sunt vaccinate.

De asta spuneam că până în vară e nevoie de un interval până când facem această imunizare'', a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase.

Decizia este definitivă a Instanței şi a fost emisă pe 5 ianuarie 2021. Aşadar, masca rămâne obligatorie atât în toate spațiile publice deschise, cât şi în spaţiile închise.

Klaus Iohannis s-a vaccinat împotriva COVID-19

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat public, la ora 10.00,

la Spitalul Militar din Capitală. Șeful statului marchează astfel începerea celei de-a doua etape a campaniei de imunizare împotriva COVID-19 din România.

„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea”, a spus Klaus Iohannis după ce s-a imunizat împotriva COVID.

„Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricție, ne vor scoate din pandemie”, a adăugat el.

Citeste si: Lista celor opt centre de vaccinare anti-COVID din București. Cum se face programarea