Majorare semnificativă a salariilor pentru o anumită categorie de români! „Se elimină inechităţile salariale”

Author: Laura Macovei
Actualizat: 19 ian 2024, 08:52

Majorare semnificativă a salariilor pentru o anumită categorie de români! „Se elimină inechităţile salariale”

Sursa: pexels.com

Executivul Român a aprobat o hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Educației, care promite să elimine inechitățile salariale din sistemul de învățământ preuniversitar. Decizia a fost luată joi, 18 ianuarie, și aduce vești bune pentru unii români, în special pentru personalul didactic de conducere.

Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, hotărârea de Guvern vizează stabilirea salariilor de bază pentru fiecare funcție de conducere, pe fiecare grad și categorie de unitate de învățământ. Printre funcțiile beneficiare vorbim despre director, director adjunct, contabil șef și secretar șef cu nivel de studii superioare.

La ce creșteri trebuie să se aștepte directorii

Unul dintre aspectele esențiale ale acestei hotărâri este eliminarea inechităților salariale. Astfel, pentru directori și directorii adjuncți, se prevede o creștere brută medie totală de 36% față de salariul brut din decembrie 2023. Această creștere este compusă dintr-o creștere brută medie de 30% în luna ianuarie și un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10%. În plus, în anumite cazuri, se poate acorda și gradația de merit în valoare de 25%.

Majorare semnificativă a salariilor pentru o anumită categorie de români! „Se elimină inechităţile salariale”
[Sursa: arhivă]

Citește și: Ce valoare are salariu minim în 2024 și când urmează noi majorări

„O hotărâre de guvern aprobată astăzi, la propunerea Ministerului Educaţiei, stabileşte salariile de bază pentru fiecare funcţie de conducere, pe fiecare grad şi fiecare categorie de unitate de învăţământ.  Se elimină inechităţile salariale în ceea ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar, respectiv director, director adjunct, contabil şef, secretar şef cu nivel de studii superioare.  Principiul stabilit pentru funcţiile didactice de conducere este acela că salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuţie cu dirigenţie.  La această creştere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10 procente, iar, după caz, se poate acorda şi gradaţia de merit în valoare de 25%”,  a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Mihai Constantin a subliniat importanța acestei măsuri, evidențiind că aceasta reprezintă nu doar o simplă creștere salarială, ci și un demers pentru a asigura echitatea în remunerarea funcțiilor de conducere în sistemul de învățământ. Înlăturarea inechităților salariale este crucială pentru motivarea personalului didactic și pentru încurajarea excelenței în educație.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Dascălii au obținut mărirea mult așteptată

Nu de mult, sindicatele din învățământ protestau în întreaga țară, pentru salarii mai mari. Doleanțele lor au fost ascultate, iar acum se vor alege cu mai mulți bani la salariu. 

Majorare semnificativă a salariilor pentru o anumită categorie de români! „Se elimină inechităţile salariale”
[Sursa: pexels.com]

Această hotărâre de Guvern reprezintă un pas major în direcția corectă și vine să consolideze eforturile pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ preuniversitar. Creșterile semnificative de salarii pentru directori și directorii adjuncți reflectă recunoașterea meritelor acestora și contribuția esențială la dezvoltarea calității educației în România.

Citește și: Ajutor financiar pentru acești părinți! Ce sumă de bani vor primi aceștia în plus, la salariu

Este de așteptat ca această decizie să fie întâmpinată cu bucurie de către personalul didactic de conducere și să servească ca un stimulent suplimentar pentru angajarea activă în procesul de educare a generațiilor viitoare.

 

Taguri: