„Majorarea cu formula elvețiană, adică rata inflației plus 50%''. Ministrul Muncii a explicat cum vor crește pensiile românilor, din 2024

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 nov 2023, 14:19

Pensiile românilor vor crește de două ori în anul 2024

Sursa: Pexels.com

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat în ședința de Guvern cum vor crește pensiile românilor cu ajutorul noii formule de calcul a pensiilor.

Anul 2024 va veni cu mai multe surprize pentru pensionari, fiind primul an în care sunt acordate două creșteri ale pensiilor, una dintre acestea fiind cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, cea de-a două fiind realizată de recalcularea pensiilor

Cum vor crește pensiile românilor începând cu anul 2024

Joi, 9 noiembrie 2023, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, și purtătorul de cuvânt al Guvernului,  Mihai Constantin, au explicat cum vor crește pensiile românilor, începând cu anul 2024.

Anul următor va fi primul în care vor avea loc două majorări ale pensiilor, una fiind majorată cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, a doua fiind realizată după recalcularea pensiilor.

Simona Bucura-Oprescu a explicat și că există români ce au intrat în sistemul de indemnizație minimă socială cu 1 an de muncă de perioadă contributivă din cauza invaliditate, în timp ce alții au perioada completă de cotizare, mai exact cei 35 de ani, iar în funcție de anul la care au ieșit la pensie se aflau tot în

indemnizație minimă socială de 1.125 de lei. 

Citește și: Anunț important în legătură cu pensiile românilor: ”Legea intră în line dreaptă în Parlament” Ce spune premierul României despre noua lege

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Este bine cunoscută la noi zicala "dă-i românului mintea de pe urmă".

Important este să avem minte în fiecare zi, important este că astăzi avem un proiect adoptat în guvern și important este că am ajuns într-un punct în care ne-am înțeles, a fost adoptată legea și că anul 2024 va fi primul an în care un guvern acordă două creșteri ale pensiilor: una, care era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elvețiană, adică rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă, prin recalcularea pensiilor, recalculare a pensiilor care va aduce elemente importante.
Unu- nu vor mai fi inechităţi între românii care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în perioade diferite. Doi- diminuăm inechitățile între femei și bărbați. Trei- diminuăm o inechitate importantă, și anume cea cu privire la indemnizația minimă socială, fiindcă acum avem români care, poate din cauză de invaliditate, au intrat în sistemul de indemnizație minimă socială cu un an de muncă, de perioadă contributivă, și avem români care poate sunt cu 35 de ani stagiu complet de cotizare, poate în anul în care au ieșit dânșii la pensie, și se află tot în indemnizație
minimă socială de 1.125 lei. Prin noua lege, fiecare român care a muncit peste 25 de ani va obține acele puncte de stabilitate, 0,5 puncte pentru peste 25 de ani, 0,75 de puncte pentru cei care au lucrat peste 30 de ani și 1 punct pentru cei care au lucrat peste 35 de ani. În felul acesta, un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și este încă în indemnizație minimă socială va avea o creștere considerabilă și nu vom mai fi la același nivel de indemnizație, vom face o diferență în funcție de muncă.
”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, potrivit gov.ro

Proiectul pensiilor a parcurs toate etapele guvernamentale 

Majorarea pensiilor reprezintă un subiect sensibil pentru români, având parte de numeroase dezamăgiți din partea parlamentarilor, iar în cadrul ședinței de Guvern de la data de 9 noiembrie 2023, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu i-a asigurat pe români cu privire la dubla majorare de care vor avea parte în anul 2024.

În avizul prezentat de Ministerul Finanțelor a fost notat că nu există surse de finanțare identificate, ceea ce a fost un motiv de îngrijorare pentru români, însă Simona Bucura-Oprescu a ținut să îi liniștească pe români, spunând că Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Banca Mondială, Comisia Europeană au avut un dialog permanent, astfel discutându-se importanța unui astfel de proiect pentru români. Altfel Guvernul a fost nevoit să găsească soluții de finanțare pentru a le oferi pensionarilor un venit lunar necesar pentru un trai decent.

Citește și: Când intră pensiile pe card în decembrie 2023? Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

În cadrul ședinței ce a avut loc la data de joi, 9 noiembrie 2023, Simona Bucura-Oprescu a fost întrebată dacă această lege a pensiilor să fi fost doar pur electorală, urmând să aibă parte o posibilă amânare a majorării pensiilor, iar aceasta i-a asigurat pe români că este exclus așa ceva. „Exclus, am făcut o lege stabilă și sustenabilă. Toate aceste calcule, tot acest timp, pe care colegii noștri, și vreau să le mulțumesc aici, în direct, fiindcă, deși poate nu se vede efortul nostru, efortul nostru din această perioadă a fost... nu poate fi descris în cuvinte; a fost un efort susținut continuu, două dintre colegele care au lucrat la acest proiect de lege se află aici și am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el și că românii trebuie să simtă faptul că îi respectăm și printr-o lege a pensiilor sustenabilă și aplicabilă, și prin acest proiect de lege.”, a explicat aceasta.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?