Majorarea salariului minim adâncește problemele bugetarilor: Pot pierde tichetele de masă

Autor: Andrei Costanda

Angajații din sectorul public pot pierde tichetele de masă odată cu majorarea salariului minim.

Sursa: Digi24

Creșterea salariului minim la 3700 de lei aduce cu sine riscul ca mulți bugetari să piardă tichetele de masă, ceea ce va duce la scăderea veniturilor lor nete.

Executivul a anunțat cu mare entuziasm creșterea salariului minim, o măsură ce ar trebui să aducă un plus de bunăstare pentru cei cu venituri mici. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat decizia, însă implementarea acesteia a venit cu mai multe neajunsuri care afectează negativ veniturile unor categorii de bugetari.

Bugetarii riscă să-și piardă bonurile de masă

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, nu a înghețat punctul de amendă și nici nu a majorat plafonul necesar pentru ca angajații din sectorul public să poată continua să beneficieze de tichetele de masă.

Astfel, odată cu majorarea salariului minim, mulți bugetari vor depăși plafonul stabilit și nu vor mai fi eligibili pentru această facilitate.

Horațiu Raicu, secretarul general al Blocului Național Sindical, a explicat toată situația într-o intervenție la Antena 3.

„În mod concret, faptul că se majorează salariul minim la 3700 de lei, dacă facem un calcul la o valoare minimă, să spunem la tichetul de masă de 15 lei, se depășește valoarea de impozitare cu suma de 51 lei, ceea ce înseamnă că cei care sunt plătiți la nivelul salariului minim

nu vor mai beneficia de acea deducere de 300 lei. Pe fond, venitul lor salarial, ceea ce le rămâne în buzunar, va scădea.”
, a precizat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că mai este timp până la 1 iulie, data de la care creșterea salariului minim va intra în vigoare, pentru a remedia situația. Totuși, lipsa de acțiune concretă până acum lasă bugetarii în incertitudine.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”

Citește și: Explozie puternică la magazinul Dedeman din Botoșani. Patru victime de află în stare gravă

Citește și: Un ambulanțier sub influența alcoolului a lovit un pieton în București. Motivul este halucinant: „M-am certat cu soția”

Salariul minim se va majora de la 1 Iulie 2024

Acest plafon de 4.000 de lei, stabilit pentru a determina cine poate beneficia de tichetele de masă, creează o situație paradoxală: majorarea salariului minim, în loc să fie un beneficiu, devine o povară pentru unii angajați.

Aceștia, deși primesc un salariu brut mai mare, se vor trezi cu venituri nete mai mici din cauza pierderii tichetelor de masă și a deducerii aferente.

Creșterea salariului minim a fost una dintre măsurile discutate intens în ultima ședință de Guvern de dinaintea alegerilor. Deși premierul Ciolacu și-a asumat public această decizie, erorile în implementare și lipsa unor ajustări necesare pentru a menține beneficiile actuale pentru bugetari au creat un val de nemulțumiri.

Astfel, în loc să simtă o îmbunătățire a situației lor financiare, mulți angajați din sectorul public ar putea constata că salariul net le scade. Acest lucru se datorează faptului că nu vor mai beneficia de tichetele de masă, un ajutor important pentru mulți, mai ales în contextul economic actual.