Majorarea salariului minim la 3.700 de lei este adoptată de Guvern azi: De când va intra în vigoare

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 06 iun 2024, 11:45

Guvernul va adopta salariul minim pe economie: Câți bani în plus vor primi angajații de la 1 iulie

Sursa: Pixabay

Guvernul se va reuni joi pentru ultima ședință înainte de alegerile locale și europarlamentare, având pe ordinea de zi adoptarea majorării salariului minim pe economie.

Guvernul s-a adunat într-o ultimă ședință pentru a discuta creșterea salariului minim, care va intra în vigoare de la 1 iulie.

Guvernul va adopta majorarea salariului minim

Salariul minim, în prezent în valoare de 3300 de lei brut, va crește începând cu 1 iulie la 3700 de lei brut.

Mai exact, salariul minim net va crește de la 2080 de lei la 2350 de lei.

De asemenea, suma scutită de taxe din salariul minim va crește de la 200 de lei la 300 de lei, ceea ce înseamnă că angajații vor încasa lunar 2363 de lei net, comparativ cu 2080 de lei anterior.

Citește și: Când vor primi pensionarii deciziile de recalculare a pensiilor: Ministrul Muncii „Nicio pensie nu scade. Echitate între pensionari”

Această facilitate fiscală se va menține până la sfârșitul anului.

În prezent, peste 700,000 de angajați primesc salariul minim, dar, conform estimărilor Guvernului, numărul acestora va crește la 1,8 milioane de la 1 iulie.

Bani în plus pentru angajații români

Astfel, cei plătiți cu salariul minim vor primi cu 284 de lei mai mult.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Pe lângă beneficiile directe pentru angajați, majorarea salariului minim va aduce încasări suplimentare la bugetul de stat, estimate la aproximativ 1,3 miliarde de lei. La sfârșitul lunii mai, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va respecta decizia coaliției de a implementa această majorare de la 1 iunie.

Citește și: Anumiți angajați vor avea parte de mai multe zile de concedii în 2024: Noul proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaților

„E o decizie luată pe data de- cred- 15 decembrie, în coaliție, de noi toți, de a se merge cu salariul minim de 3.300 de la 1 ianuarie, urmând ca pe urmă să fie mărit la 1 iunie la 3.700 de lei.

Nu-mi aduc aminte ca, până s-a luat decizia, cu adevărat împreună cu partenerii sociali, cu sindicatele de guvern, să fi fost altă decizie.

Eu am respectat această decizie”, spunea atunci Marcel Ciolacu, potrivit Antena 3 CNN.

Implementarea acestei  majorări salariale  vine într-un context economic și fiscal complex pentru Guvernul României. În aceeași perioadă, sunt planificate și alte majorări salariale semnificative, în special pentru angajații din domeniul sănătății și educației. De exemplu:

- Sănătate și Asistență Socială: Angajații din aceste sectoare vor beneficia de o creștere salarială de 20%, începând cu luna curentă.

- Educație: Cadrele didactice vor primi o creștere suplimentară de 7%.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?