Potrivit lui Marcel Ciolacu, obiectivul principal este ca legea bugetului să fie adoptată de Guvern până la finalul lunii ianuarie, pentru ca Parlamentul să o voteze în prima săptămână a lunii februarie.
Ce a spus Marcel Ciolacu despre bugetul de stat pentru anul 2025
Premierul a anunțat creșteri pentru pensiile mici și medii, subliniind că investițiile vor ajunge la 132 de miliarde de lei, reprezentând 7% din PIB.
„Am stabilit indicatorii pe care o să-i prezinte domnul ministru în ședința de Guvern de joi, un pas premergător adoptării legii bugetului de stat. Am stabilit foarte clar că până la finalul lunii o să trecem legea bugetului prin Guvern astfel încât în prima săptămână din februarie să fie adoptată în Parlament.
Un alt subiect discutat a fost legat de menținerea cotei unice de impozitare. Marcel Ciolacu a declarat că impozitarea progresivă nu va fi introdusă, cu excepția cazurilor de venituri foarte mari sau speciale.
Citește și: Când cresc pensiile și salariile în 2025. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: „Vom veni cu o suplimentare”
„Am stabilit că vom veni la pensiile mici și medii la începutul acestui an cu o suplimentare și o majorare, până la prima rectificare când se va analiza dacă se poate astfel încât să nu afectăm investițiile mai ales din PNRR, dacă statul și bugetul își permit indexarea din luna septembrie”, a
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ce se întâmplă cu impozitarea, începând cu anul 2025
În ceea ce privește TVA-ul, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a garantat că aceasta va rămâne la 19% pentru anul 2025. Acesta a afirmat că decizia este susținută politic și nu vor exista modificări în acest sens.
„Vom vedea dacă va fi în viitor impozitare progresivă, pe ce, în ce sector, când economia și mediul de afaceri își permite acest lucru, e o schimbare de fond. (…) S-ar putea să nu fie. Dacă specialiști ajung la concluzia că e mai bine să rămânem cu cotă unică, rămânem cu cotă unică. O impozitare progresivă pe venituri speciale, cred că da”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Ciolacu a vorbit și despre prognoza economică pentru anul viitor, estimând o creștere de 2,5%. El a menționat că această perspectivă poziționează România printre economiile stabile din Uniunea Europeană. Totuși, premierul a recunoscut că negocierile recente privind bugetul nu au fost lipsite de tensiuni, existând contradicții între el și ministrul Finanțelor.
Pe lângă majorarea pensiilor, Guvernul își propune să mențină un echilibru între cheltuieli și investiții, în timp ce planifică reducerea deficitului la 7%. Adoptarea bugetului reprezintă o prioritate, întrucât influențează politicile economice și sociale din 2025.