Sindicaliștii au acordat un ultimatum Guvernului până pe data de 15 iunie pentru a le fi soluționate revendicările, în caz contrar amenințau cu greva generală. Ministerul Muncii a mai propus un alt un set de majorări salariale, de data aceasta pentru o parte din personalul din sectorul de sănătate și pentru a corecta niște diferențe salariale din sectorul de apărare.
Au fost aprobate majorările salariale pentru angajații din sănătate
Salariile de bază ale personalului din sănătate și asistență socială și din apărare, ordine publică și securitate națională se majorează, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022, potrivit Ministerului Muncii.
Guvernul României a aprobat o Ordonanță de urgență care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Citește și: Salarii mai mari pentru o serie de bugetari! Cine primește mai mulți bani?
Ce prevede Ordonanța de Urgență?
Proiectul de OUG pentru completarea art. I din OUG nr. 168/2022 adoptat joi, 8 iunie 2023, la Guvern prevede că începând cu luna iunie, a anului curent:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. II la Legea salarizării unitare a bugetarilor se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022; e vorba, mai exact, de angajați din sectorul de sănătate și asistență socială-- statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele, îngrijitoarele nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de medici sau asistenți medicali;
- soldele de funcţie/ salariile de funcţie ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VI la aceeaşi lege se stabilesc la nivelul soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie prevăzute de această lege pentru anul 2022; aici e vorba de angajații din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și de cei din penitenciare; cea mai recentă majorare salarială dată de Guvern, pentru personalul din administrație (OUG nr.
Astfel, potrivit ministerului, majorarea salarială implicată de aceste modificări implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va constitui un prim pas și o punte în sprijinul aplicării noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Această măsură a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii și îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeași anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector.
Sursă: avocatnet.ro