Malaezia: Inundațiile mortale forțează 41 000 de oameni sa evacueze!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 04 dec 2023, 00:40

Ploile musonice torențiale au provocat inundații grave în sudul Malaeziei și au forțat zeci de mii de oameni să își părăsească locuințele

Sursa: Captură YouTube

Ploile musonice torențiale au provocat inundații grave în sudul Malaeziei și au forțat zeci de mii de oameni să își părăsească locuințele

Ploile musonice torențiale au provocat inundații grave în sudul Malaeziei și au forțat zeci de mii de oameni să își părăsească locuințele. Cel puțin patru persoane au murit în ultima săptămână, potrivit autorităților.
Mai multe state din sudul Malaeziei au fost afectate de inundații masive în timpul sezonului musonic din țară, iar peste 41.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele în întreaga regiune.
Oficialii spun că inundațiile, care au provocat cel puțin patru decese în ultima săptămână, sunt unele dintre cele mai grave care au lovit vreodată țara.

Statul Johor, situat în sudul țării, rămâne cel mai grav afectat, cu 31.865 de persoane evacuate în centrele de ajutorare a inundațiilor începând de vineri (3 martie) dimineața. Potrivit Agenției Naționale de Gestionare a Dezastrelor (NADMA), în Johor au fost deschise 209 centre de ajutor pentru inundații. Segamat rămâne cel mai grav afectat district din stat, cu 11 941 de persoane evacuate în 76 de centre de ajutorare a inundațiilor.
Acesta este urmat de districtele Kluang (5.216), Batu Pahat (4.011) și Kota Tinggi (3.413).


Care este situația inundațiilor în Malaezia?

Statul sudic Johor, care se învecinează cu Singapore, este cel mai afectat dintre cele șase state malaeziene afectate de inundații.
Aproape 40.000 de persoane și-au părăsit casele din acest stat pentru a se refugia din calea apelor în creștere, iar peste 1.000

de persoane au fost nevoite să evacueze în alte cinci state. Autoritățile au înființat peste 200 de adăposturi de ajutor pentru persoanele strămutate, potrivit agenției naționale de gestionare a dezastrelor. Eforturile de ajutorare din Johor și din alte părți au fost îngreunate de ploile torențiale, care au inundat drumurile, au scufundat mașini, au avariat case și au determinat închiderea multor magazine.
Poliția a declarat că cel puțin patru persoane au murit începând de miercuri.
Printre decese se numără un bărbat a cărui mașină a fost luată de ape și un cuplu de bătrâni care s-a înecat. Poliția a precizat că ultima victimă a fost o femeie în vârstă de 68 de ani care s-a înecat lângă casa sa inundată după ce a părăsit un centru de evacuare din orașul Segamat din Johor.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ce a cauzat inundațiile?

Inundațiile sunt frecvente în Malaezia în timpul sezonului musonic anual, între octombrie și martie, și provoacă adesea evacuări în masă și decese. Cu toate acestea, unii oficiali de mediu au declarat că inundațiile actuale sunt neobișnuite prin intensitatea lor și au acuzat schimbările climatice și activitățile umane că au jucat un rol în dezastru. Președintele Societății Malaeziene pentru Natură, Vincent Chow, a declarat pentru agenția franceză de știri AFP că inundațiile au fost cele mai grave care au afectat Johor din 1969 încoace.


"Acum, vremea este imprevizibilă. Schimbările climatice au păcălit meteorologul", a spus el.
Meenakshi Raman, președintele grupului de mediu Friends of the Earth Malaysia, a sugerat, de asemenea, în comentariile făcute pentru agenția de știri, că amploarea mare a inundațiilor se datorează parțial oamenilor.
"Defrișările de păduri și de terenuri în zonele superioare ale zonelor noastre rurale, ale orașelor și orașelor duc la râurile și canalizările noastre colcăind de eroziune a solului, iar acestea nu pot conține volumele crescute de precipitații", a spus ea.
"Concretizarea excesivă a zonelor duce, de asemenea, la revărsări de apă, deoarece nu mai rămâne prea mult verde pentru a acționa ca burete", a adăugat ea. Departamentul de Meteorologie a avertizat că ploile ar putea continua până în aprilie.
Potrivit Departamentului de Meteorologie din Malaezia, se preconizează că ploile vor lovi mai multe zone din Johor de vineri după-amiază până sâmbătă dimineață. În Pahang, se așteaptă ca ploaia să dureze în mai multe locuri de vineri după-amiază până duminică seara. Inundațiile sunt un fenomen anual în Malaezia din cauza musonului de nord-est care aduce ploi abundente din noiembrie până în martie.

Citește și: China pentru sistemul propriu- Are de gand sa colaboreze cu Rusia?

Citește și: Shoigu vizitează trupele rusești iar Lavrov e umilit international

Citește și: Peste 1200 de Eleve otravite in Iran! Protestele se agraveaza din nou