Mamele cu mai mulți copii ar putea primi o indemnizație mai mare. Efortul bugetar anual va fi mai mare cu 28 de milioane de lei

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 29 aug 2023, 07:35

Mamele cu mai mulți copii ar putea primi o indemnizație mai mare. Efortul bugetar anual va fi mai mare cu 28 de milioane de lei

Sursa: pexels

Gabriela Firea a anunțat că mamele cu mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare cu 50%, iar suma încasată poate ajunge la 12.750 de lei.

Gabriela Firea a anunțat că mamele cu mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare cu 50%, iar această regulă să va aplica din mai multe puncte de vedere.

Mamele cu mai mulți copii vor primi o indemnizație cu 50% mai mare

În prezent, mamele primesc, odată cu al doilea copil, contravaloarea indemnizației minime, însemnând 1.314 lei. Potrivit unui proiect de-al Gabrielei Firea, indemnizația urmează să fie mai mare.

Ministrul susține că a propus și că s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele care au gemeni, tripleți sau multipleți, în sprijinul lor venind Ministerul Muncii și cel al finanțelor.

„În ședința de astăzi a Guvernului, a fost adoptată această modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleți sau multipleți să primească, începând cu al doilea bebeluș, 50% în plus la indemnizația de creștere a copilului.

Citește și: Bani de la stat pentru copiii care fac sport de performanță. Tichetul de sportiv a fost aprobat

Aceeași măsură se va aplica și pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului. Am propus modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor și mă bucur că am primit sprijinul colegilor mei Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale și Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, care ne-a alocat bugetul necesar.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Mulțumesc Elenei Tudor, președinta ANPDCA, și colegilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”, a menționat Gabriela Firea pe Facebook.

Gabriela Firea vede totul ca fiind o nedreptate pentru mamele care au lucrat

Gabriela Firea consideră că sumele pe care le-au primit mamele până acum sunt prea mici, în special când vine vorba de mamele care au lucrat, iar schimbarea urmează să vină în ajutorul lor.

„Mamele primesc, începând cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizației minime, adică 1.314 lei. O nedreptate, în special în cazul femeilor care, până să devină mame, au fost active pe piața muncii și au avut salarii substanțiale, pentru care au plătit contribuții sociale pe măsură.

De acum, suma crește pentru unele mame!

În cazul doamnelor care au indemnizația de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizațiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleți, care are valoarea indemnizației de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei”, a mai precizat Gabriela Firea.

Citește și: Mai mulți bani pentru veteranii și văduvele de război în 2023. Cu cât crește indemnizația cuvenită acestora

De asemenea, pentru această indemnizație, suma maximă prevăzută de lege este aceea de 8.500 de lei. Așadar, în cazul mamelor care au gemeni, acestea vor primi 12.750 de lei, însemnând 8.500 de lei pentru primul copil și 4.250 de lei pentru cel de-al doilea.