Mamele cu venituri reduse vor primi un ajutor de 2.000 de lei pentru nou-născuți din partea statului

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 dec 2023, 02:35

În 2022 s-a stabilit ca mamele cu venituri reduse să primească de la stat un ajutor destinat îngrijirii nou-născuților.

Sursa: https://pixabay.com/

În 2022 s-a stabilit ca mamele cu venituri reduse să primească de la stat un ajutor destinat îngrijirii nou-născuților, în valoare de 2.000 de lei.

Pentru mamele cu venituri reduse, cele cu dizabilități, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore, s-a stabilit printre altele, să primească de la stat un ajutor destinat îngrijirii nou-născuților, în valoare de 2.000 de lei.

Mamele cu venituri mici vor primi 2.000 de lei de la stat pentru nou-născuți

În 2022, procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți a fost introdusă în Ordinul Ministerului Investițiilor nr.

1.154/2023 și se aplică deja.

Citește și: Nou pachet de vouchere și ajutoare pentru români. Cum va fi împărțit bugetul de peste patru miliarde de euro

Conform acestei proceduri, lista destinatarilor finali eligibili trebuie comunicată de către autoritățile locale către instituțiile prefectului, în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni, iar în baza listelor verificate și centralizate la prefectură, se tipăresc suporturile electronice pentru tichete sociale pentru nou-născuți (sub forma unor carduri).

Urmând ca apoi, cardurile să ajungă la primării, iar în a doua parte a lunii următoare lunii de referință, să distribuie destinatarilor finali eligibili tichetele sociale pe suport electronic pentru cuplurile mamă- nou-născut.

Cine va putea beneficia de acest ajutor?

Conform OUG 113/2022, de ajutorul bănesc, ce este în valoare de 2.000 de lei, pot beneficia mamele care:

- beneficiază de venitul minim garantat (Legea nr.

416/2001 privind venitul minim garantat);

- fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);

- au dizabilități;

- se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

- nu dețin acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile;

- sunt minore.

De asemenea, de acest ajutor pot beneficia și mamele provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

Valoarea ajutorului pentru nou-născuți este de 2.000 de lei și va putea fi actualizată anual de Guvern, cu condiția ca acest lucru să se facă cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.

Acești bani vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia: scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic etc.

Citește și: Statul oferă noi tipuri de vouchere românilor care provin din medii defavorizate

Mamele care provin dintr-un mediu vulnerabil vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare totală de peste 446 de milioane de euro, finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 și Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Astfel, sunt vizate domenii precum: servicii suport pentru familiile monoparentale, servicii suport pentru copiii cu părinți plecați în străinătate, sprijin material pentru mamele și nou-născuții care fac parte din grupurile sociale vulnerabile.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat în urmă cu câteva săptămâni că: „În perioada 2021 – 2027, România beneficiază de un program special dedicat persoanelor vulnerabile – prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, iar 10% din bugetul total al acestui program sunt bani europeni alocați măsurilor de sprijin pentru mame și copii în dificultate. Vom finanța acțiuni integrate prin care oferim atât sprijin material concret, cât și servicii de consiliere sau măsuri specifice pentru familiile monoparentale, în care unicul părinte este, în majoritatea cazurilor, mama.

De asemenea, ne vom axa pe integrarea pe piața muncii a mamelor din grupurile vulnerabile, astfel încât ele să poată asigura copiilor lor condiții decente de viață și șansa la educație. Prin apelurile pe care le pregătim, atât autoritățile publice, cât și furnizorii privați de servicii sociale vor putea accesa finanțare pentru a răspunde unor nevoi punctuale ale mamelor și copiilor aflați în situații dificile”.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: