Mami, spune-i asta copilului tau si se va simti cu adevarat iubit!

Autor: L.S.
Actualizat: 03 sep 2020, 09:05

Pentru că trăim într-o lume din ce în ce mai agitată și avem o mulțime de lucruri pe cap, uităm să ne oprim din lupta zilnică de a fi buni părinți și să spunem copiilor noștri cât de mult îi iubim.

Avem atât de puțin timp, încât ne găsim de obicei fixați pe modulul "supraviețuire" în loc să ne mutăm, măcar pentru câteva momente, pe modulul "afecțiune". Iar acele lucruri minunate pe care am putea să le mărturisim copiilor noștri, precum "Ești important pentru mine." Sau "Te iubesc până la cer și înapoi" trec mult prea des nespuse, deși cei mici le doresc atât de tare.

Ne iubim întotdeauna copiii, fără doar și poate.

Câteodată simțim această dragoste din plin, radiază pur și simplu din ființa noastră. Atunci ne apropiem de cei mici cu chipurile luminate, râdem și ne jucăm cu ei, îi ascultăm cu cea mai mare atenție și suntem în cea mai strânsă legătură cu ei. Iar copiii sunt fericiți. Dar sunt și multe zile în care ne simțim obosiți, lipsiți de chef și abia așteptăm să ajungem în pat, să ne odihnim în sfârșit și să îndepărtăm orice gând din mintea noastră.
Atunci nu mai dăm atât de multă atenție copiilor noștri. Chiar dacă dragostea noastră pentru ei rămâne neschimbată, felul în care o exprimăm este mai puțin entuziast.

Ideea este că, deși noi știm că ne iubim copiii necondiționat și permanent, ei nu simt întotdeauna dragostea noastră, dacă nu le arătăm explicit că ținem la ei. Fiecare copil are propriul său mod de a primi iubirea părinților- unii pot răspunde mai mult cuvintelor afectuoase, alții simt nevoia îmbrățișărilor și apropierii fizice.

Noi trebuie să cunoaștem nevoile lor și să le oferim ceea ce este mai bun pentru ei, cât mai des cu putință. Iar cuvintele de iubire nu trebuie să lipsească din comunicarea cu copilul, pentru că ele întăresc gesturile și acțiunile prin care ne arătăm afecțiunea. Mulți părinți consideră de la sine înțeles faptul că își demonstrează iubirea prin tot ceea ce fac pentru copii, prin timpul petrecut împreună, prin confortul pe care îl asigură familiei și prin eforturile de a asigura tot ce-i trebuie copilului.
"Normal că-l iubesc. Mai este nevoie să-i spun asta? Nu se vede din ce fac pentru el?", pot gândi părinții. Realitatea este însă că orice copil are nevoie să audă și cuvinte afectuoase, începând chiar cu de la sine înțelesul: "Te iubesc!".

Ce să-i spui copilului ca să se simtă iubit

Iubirea poate avea nenumărate chipuri. Copiii o pot simți atunci când stau lipiți de părinții lor, când sunt alintați sau când simt mândria și mulțumirea mamei și tatălui.

Iubire înseamnă pentru copil să se simtă ascultat, să primească atenție, să fie ocrotit și să i se recunoască meritele. Poți transmite iubire copilului tău prin gesturi, dar și prin cuvinte calde. Iată câteva dintre cele mai potrivite lucruri pe care le poți spune celor mici, pentru a le arăta afecțiunea ta, potrivit qbebe.ro

1. "Ești foarte important pentru mine!".

Această simplă mărturisire înseamnă foarte mult pentru un copil.

Oricine își dorește să conteze în ochii celor dragi, să simtă că este de neînlocuit. Stima de sine și încrederea copilului depind de sentimentul că este prețuit de părinții săi. De aceea, nu ezita să-i spui ce loc de cinste ocupă în inima ta.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

2. "Te iubesc întotdeauna, indiferent ce ai face.".

Aceasta este o reasigurare esențială pentru copii, care adesea se tem că ar putea pierde dragostea părinților. Ei trebuie să știe că iubirea ta este necondiționată, că nu depinde de rezultatele lor școlare sau de succesul lor la concursuri, că nici o greșeală sau o purtare nepotrivită nu le poate răpi acest privilegiu. Acest lucru nu înseamnă că nu există consecințe ale comportamentelor nedorite, că nu poți să-i cerți sau să-i sancționezi ori că nu poți fi supărat pe ei câteodată. Însă este foarte important ca părintele să nu spună niciodată: "Nu te mai iubesc, pentru că nu te-ai purtat bine." Copiii sunt foarte sensibili și, uneori, cred cu ușurință orice li se spune. Mai ales dacă sentimentele lor de vinovăție sunt exagerate, vor simți din plin teama că le poți retrage oricând iubirea. Iar acest lucru ar putea avea efecte dramatice asupra vieții lor emoționale și mentale.

3. "Îmi doresc să petrec cât mai mult timp cu tine."

Ei bine, aceasta este o frază pe care copiii abia o așteaptă, pentru că timpul petrecut cu părinții este cel mai prețios cadou pe care îl pot primi. Cel puțin până la o anumită vârstă, înainte să înceapă capriciile adolescenței. Dar este o declarație riscantă, pentru că trebuie însoțită întotdeauna de dovezi. Aceste cuvinte nu pot substitui timpul petrecut împreună. Ceea ce spui și ceea ce faci trebuie să meargă mână în mână. Atunci copilul se va simți iubit din plin.

citeste continuarea pe qbebe.ro

Citeste si: Procuroarea care a smuls-o pe Sorina de langa familie afla azi care ii va fi soarta. Maria Antoaneta Piturca nu avea ca misiune preluarea copilului

Citeste si: Doliu in Romania: un copil si o femeie au murit in timpul vacantei, in Grecia. Furtuna devastatoare a facut multe victime. Este stare de urgenta!

Citeste si: Mii de pensionari sunt vizați! Ce vor primi cei din aceasta categorie

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.