Mânăstirea din România unde au fost ascunse 200 de tone de aur! Cum a fost păstrat tezaurul Băncii Naționale, fără a fi descoperit de forțele rusești

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 02 sep 2024, 13:25
colaj manastirea tismana-aur tismana Foto(4)

Aceasta este mânăstirea unde a fost ascuns tezaurul BNR

Sursa: Kanal D; bnr.ro

Puțini sunt cei care cunosc faptul că într-o grotă din incinta Mânăstirii Tismana, în județul Gorj, s-a scris una dintre cele mai fascinante pagini din istoria României.

Aici, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tezaurul Băncii Naționale a fost ascuns și păstrat în siguranță. Această poveste de curaj, ingeniozitate și patriotism rămâne vie până astăzi, iar Mânăstirea Tismana a devenit, între timp, un muzeu unic în Europa – Muzeul Aurului de la Tismana.

De ce a fost aleasă Mânăstirea Tismana, pentru ascunderea a 200 de tone de aur

După bătăliile de la Stalingrad și Kursk, devenise evident că războiul avea să ia o turnură nefavorabilă pentru puterile Axei. În această situație tensionată, autoritățile române au realizat că tezaurul național trebuia protejat de riscul unei invazii sau al unui jaf, scrie Historia.

Soluția inițială a fost să-l trimită într-un stat aliat, însă tratativele cu Elveția și Turcia au eșuat. Ambele țări, deși neutre, se temeau de posibilele repercusiuni și au refuzat să se implice.

Rămasă fără opțiuni externe, Banca Națională a României, împreună cu Guvernul și serviciile speciale, a căutat o soluție pe plan intern. În 1943, s-a luat decizia ca tezaurul să fie depozitat într-un loc cât mai sigur din țară, iar Mânăstirea Tismana, din județul Gorj, a fost aleasă pentru acest rol.

Citește și: Cine a fost Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana. A construit o mănăstire unde a fost ascuns Tezaurul Băncii Naționale pe perioada celui de-al doilea război mondial

Mânăstirea Tismana nu a fost aleasă întâmplător. Aceasta este una dintre cele mai vechi și respectate mănăstiri din România. Situată într-o zonă montană greu accesibilă, aceasta oferea un loc ideal pentru ascunderea tezaurului. Mai mult decât atât, în zonă nu existau mari obiective militare, ceea ce reducea semnificativ riscul de a fi țintă a unor atacuri, mai scrie sursa citată.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Cum a fost păstrat tezaurul Băncii Naționale, fără a fi descoperit de forțele rusești

Potrivit Historia, pentru a acoperi operațiunea secretă, cunoscută sub numele de cod „Neptun”, autoritățile au inițiat un amplu proiect de restaurare a mănăstirii. Sub pretextul lucrărilor de reparație și modernizare, au fost aduse materiale de construcție, muncitori și echipamente mecanizate, ceea ce a permis transportarea discretă a tezaurului. În plus, zona a fost militarizată discret, pentru o protecție suplimentară.

Între 8 și 22 iulie 1944, tezaurul a fost transportat la Tismana în condiții de maximă securitate. În doar 15 zile, cu ajutorul a câte 5 dube pe zi, s-au realizat 75 de curse pentru a transporta un stoc impresionant de aur. În total, au fost aduse 4.086 de casete, care conțineau 215,30 tone de aur, dintre care 192,40 tone erau aurul României, iar restul provenea din Polonia, se arată în Odisea Aurului BNR Tismana 1944-1947, disponibilă pe site-ul bnr.ro.

Odată ajuns la mânăstire, tezaurul a fost depozitat în pivnița transformată special pentru a găzdui această comoară națională. Casetele, bine sigilate și numerotate, au fost păstrate într-o siguranță absolută până la finalul războiului.

Citește și: Banca Națională a României lansează o nouă monedă de argint cu valoare istorică! Doar 5.000 de exemplare vor fi scoase pe piață

Pentru a evita orice suspiciune, tunelul în care a fost depozitat aurul a fost cimentat, iar stânca de deasupra a fost dinamitată pentru a masca complet intrarea.

Românii au reușit să păstreze acest secret datorită discreției și determinării cu care au protejat tezaurul. Cu o planificare riguroasă și cu o execuție impecabilă, operațiunea „Neptun” a rămas neștiută de inamic, fiind un exemplu de succes în protejarea valorilor naționale.

Astăzi, Muzeul Aurului de la Tismana stă mărturie a acestei pagini neștiute de istorie. Acesta oferă vizitatorilor o incursiune într-o epocă în care patriotismul și sacrificiul au fost puse în slujba salvării tezaurului național.