Ministerul Apărării Naționale avertizează că știrile false au revenit și semnalează apariția unui document intern al Primăriei Capitalei, care acreditează ideea că a fost realizată o listă a tuturor cetățenilor care au obligații militare. MApN încearcă să dezmintă această informație apărută în spațiul public, iar scopul, cel mai probabil, al acestei acțiuni este de a induce panică.
MApN combate știrile false apărute cu privire la pregătirile pentru recrutarea cetățenilor
În urmă cu puțin timp, Ministerul Apărării Naționale a postat, pe Facebook, un mesaj în care anunță că știrile false au revenit. Recent, în spațiul public circulă un document care atestă ideea că Primăria Capitalei a realizat o listă cu cetățenii care au obligații militare. MApN demontează acest fake-news și îi liniștește pe oameni. Aceștia au precizat că scopul acestei acțiuni este de a induce panica, mai ales că, în țara vecină, se desfășoară acțiuni militare.
”Revin știrile false cu privire la pregătirile pentru recrutarea cetățenilor
Vă semnalăm apariția unor materiale de presă care, în baza unui document intern al Primăriei Capitalei acreditează ideea că instituția ar realiza o listă a tuturor cetățenilor care au obligații militare.
Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor așa-zise demersuri pentru identificarea bucureștenilor cu obligații militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale.
Adresa în discuție pune în aplicare o serie de prevederi legale, dispuse de Legea nr.477 din 2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare (art. 29), ale HG nr. 1204 din 2007, privind asigurarea forței de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război (art. 1), precum și ale Legii nr. 446 din 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (art.
Aceste demersuri reprezintă obligații legale ale ministerelor, autorităților administrației publice centrale și locale, celorlalte instituții publice și operatorilor economici pentru asigurarea continuității activităților economico-sociale în caz de mobilizare sau de război
Citeste si: LIVE UPDATE A opta zi de război. Germania va trimite 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
De altfel, Primăria Generală a clarificat acest aspect, printr-un punct de vedere oficial transmis unora dintre publicațiile care au tratat acest subiect.
În mod evident, îndeplinirea acestor obligații legale nu are legătură cu situația actuală de securitate din Ucraina.
Contextul generat de iminența unui conflict în țara vecină și, ulterior, de invazia Ucrainei de către Federația Rusă a generat o serie de știri false și acțiuni de dezinformare, pe care le-am semnalat pe această platformă aici, aici, aici, aici, aici, și aici.
Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea.
Reiterăm recomandarea, ca, nu doar pe subiecte referitoare la Armata României, ci la tot ceea ce vă interesează, să căutați mai ales sursele oficiale. Reziliența la manipulare și dezinformare se construiește cu ajutorul fiecăruia dintre noi”, este mesajul postat de MApN.