Marcel Ciolacu a anunțat noul tarif la energia electrică. Cu cât vor fi taxați românii de la 1 ianuarie 2023

Author: Cristina Mocanu

De la 1 ianuarie românii for fi taxați cu 1,3 lei la energia electrică

Sursa: https://www.pexels.com/

Cu cât vor fi taxați românii pentru energia electrică, de la 1 ianuarie 2023?

Potrivit g4media.ro, liderul PSD, Marcel Ciolacu a oferit declarații despre noul tarif stabilit pentru energia electrică.

Care va fi noul tarif la energia electrică de la 1 ianuarie 2023

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că începând cu 1 ianuarie 2023, tariful maxim la energia electrică va fi de 1,3 lei pe KW, specificând că dacă Guvernul nu va lua această decizie, o va lua Parlamentul.

Marcel Ciolacu a declarat că: „Maximum 1,3 va fi tariful dumneavoastră, chiar dacă depășiți 200 KW. Aceasta a fost linia roșie a noastră. Va fi în Monitorul Oficial până la 1 ianuarie, va fi în vigoare. Dacă nu se face la Guvern, o trec prin Parlament şi tot o trec până la urmă. Regularizarea se va face în februarie cu încadrarea în consum. Tariful maxim va fi 1,3.

E posibil şi să scadă, să fie şi tarife mai mici”.

Social democratul a precizat că în România prețul la energie este mai mare decât în Germania.

Citește și: Nicolae Ciucă, despre categoriile de români care vor putea beneficia de plafonarea prețului la energie din ianuarie 2023. Cine sunt beneficiarii

”În această zonă se ajunsese ca prețul la energia electrică în România să fie mai scumpă decât în Germania.

Dacă am fi continuat în acest ritm, economia românească ar fi fost la pământ. Eu am fost în companii mari care aveau facturi de 4,5- 7,8, toate acestea vin la 1,3 de la 1 ianuarie. De asta l-am invocat şi pe domnul guvernator, Mugur Isărescu, fiindcă creșterea prețului la energie a dus la creșterea inflației” a adăugat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a mai explicat că sunt în jur de 8,7 milioane de consumatori, dintre care 8 milioane se încadrează în consumul de până în 255 KW pe lună şi 700.000

consumatori depășesc acest prag.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Marcel Ciolacu a specificat că a fost necesară reglementarea şi a adăugat că nu sunt probleme în ceea ce privește gazele naturale. 

Întrebat de prețul gazelor, acesta a răspuns că: „E reglementat la gaze, sunt gaze, sunt înmagazinate, avem cu ce să le plătim, nu sunt probleme la gaze.

Şi la marii consumatori, în acest moment, se fac bilaterale”.

O nouă Ordonanță de Urgență privind facturarea energiei electrice la consumatorii finali, lansată vineri, 11 noiembrie, prevede noi prețuri pentru un consum lunar mai mare de 255 KWh, în timp ce o alta reglementează piața până în 2025.

Citește și: Ce români vor plăti mai mult pentru facturile la energia electrică, începând cu ianuarie 2023. La ce prețuri să se aștepte consumatorii casnici

Guvernul României va institui până în anul 2025 un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, prin care obligă producătorii de energie electrică să vândă la prețul reglementat de 450 de lei/MWh. Un achizitor unic, adică operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM), va vinde apoi energia către furnizori la același preț de 450 de lei/MWh, prevede un proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat în ședința Executivului de vineri.

Prețurile la energia electrică, începând cu luna iunie 2021, au început să crească pe fondul cererii crescute de energie apărută după criza de COVID și a tensiunilor dintre Federația Rusă, Ucraina și Uniunea Europeană, acestea atingând niveluri fără precedent.