Cei doi lideri politici vor discuta despre situația războiului din Ucraina.
„Presupun că o să am o discuție odată cu deplasarea la Kiev. Nu pot să îi fac programul, dar cunosc Constituția și vreau să o respect. Prerogativele pe externe sunt la președinte și e normal să comunicăm într-un asemenea complex de împrejurări”, a declarat Marcel Ciolacu despre întâlnirea cu Iohannis.
Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Florin Cîțu, vor merge la Kiev, iar Ciolacu va discuta cu Iohannis despre această vizită.
„Mergem la Kiev, nu știu dacă exact pe 27, dar categoric se va merge. E stabilit și traseul, și mare parte dintre întâlniri. Am fost invitat și eu, și președintele Senatului. Era normal să avem o abordare comună, cel puțin diplomatic e corect și o să mergem împreună”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu se întâlnește cu președintele României, Klaus Iohannis
Marcel Ciolacu a precizat că el și Cîțu se vor întâlni în timpul vizitei și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Este în propunerea de calendar şi credem că se va concretiza şi această întâlnire, mai ales după speech-ul ţinut în Parlamentul României, şi nu numai cu domnul Zelenski.
Ciolacu și Cîțu vor discuta în timpul vizitei și despre minoritatea română din Ucraina. Zelenski deja a anunțat că vrea să rezolve și această problemă.
„Minoritatea românească e implicată, sunt cetățeni ucraineni, în acest război alături de populație. Ați văzut de la discursul din Parlament o nouă abordare în ce privește minoritățile”, a precizat Ciolacu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Citeste si: Rusia avertizează SUA și NATO: Vehiculele care transportă arme în Ucraina sunt ținte legitime
Marcel Ciolacu, relație rece cu Iohannis înainte de coaliția PSD-PNL
Relația președintelui PSD cu președintele României, Klaus Iohannis, a fost marcată de tensiuni înainte de formarea coaliției PSD-PNL-UDMR.
La sfârșitul lui aprilie 2020, după ce începuse pandemia de COVID-19, Klaus Iohannis acuza PSD că a lăsat să treacă tacit un proiect de autonomie a Ținutului Secuiesc. Ulterior acesta a fost respins definitiv de către forul decizional din Parlament.
„Jó napot kívánok, PSD! (n.r.: Vă doresc o zi bună, PSD)
Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor.
Jó napot, Ciolacu! (n.r.: Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!”, declara Klaus Iohannis atunci.
Relația lui Klaus Iohannis cu PSD și Marcel Ciolacu e acum mult mai bună, în contextul în care PNL, partidul care l-a susținut pe Iohannis la președinția României, formează o coaliție de guvernământ cu PSD.
Citeste si: Florin Cîțu și Marcel Ciolacu merg împreună la Kiev, la invitația șefului Parlamentului Ucrainei