Mare atenție la acest sortiment de roșii! Cum îți dai seama că au fost crescute forțat? Un singur detaliu face diferența

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 iul 2022, 00:30
Semnele care arată că roșiile au fost crescute forțat
Sursa: unsplash

Este sezonul roșiilor, însă specialiștii în horticultură atenționează că nu toate produsele pe care românii le găsesc în piețe sunt sănătoase. Cum pot fi recunoscute roșiile crescute forțat?

Roșiile românești se găsesc în piețele din România de câteva săptămâni, chiar dacă perioada de coacere a acestora este luna iunie. Luând în calcul acest lucru, specialiștii atrag atenția asupra unui soi de roșii care ar putea fi crescute forțat. La ce ar trebui să fie atenți cumpărătorii?

Care este adevărul despre roșiile țuguiate? Iată ce spun specialiștii

Deși sunt prezentate ca fiind un soi bulgăresc de roșii, specialiștii atrag atenția asupra tomatelor țuguiate. Se pare că moțul acestora ar fi un prim semn care arată că

roșiile au fost crescute forțat și stopite cu substanțe care să grăbească procesul de coacere. Experții în horticultură le recomandă oamenilor care cumpără astfel de roșii să elimine cepul de lemn din interiorul acestora, având în vedere că nu este comestibil. 

Citeste si: Cum se pregătesc corect ciupercile pentru gătit. Se curăță sau nu de coajă? Iată tot ce trebuie să știi

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Un alt indiciu care arată că roșiile au fost crescute forțat este prezența unui țesut de culoare verde în interiorul acestora și absența semințelor.

„Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor.

Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi. Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor. Se stropeşte planta sau se aplică la codiţă cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanţe.
Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blochează alimentarea cu substanţe nutritive, cu hrană, a plantei, opreşte fructul din creşetere şi grăbeşte coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preţ, să valorifice mai devreme recolta. La o primă vedere, într-o roşie maturată forţat se observă un cep de lemn foarte pronunţat, nematurat. La consum, trebuie eliminat acest ţesut, pentru că nu e comestibil. De asemenea, în roşia secţionată se vede un ţesut diferit, verzui, în care nu prea găseşti seminţe, pentru că nu au timp să se dezvolte.
Mai apar mici firişaore verzui, semn că s-au folosit diverse soluţii de forţare.”,
a precizat Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, potrivit adevarul.ro.

Cu toate că specialiștii spun că roșiile țuguiate nu sunt naturale, comercianții îi contrazic, aceștia spunând că această formă a tomatelor este dată de soiul adus din Bulgaria și nu de stopirea roșiilor cu diferite substanțe.

Citeste si: De ce nu e bine să speli carnea de pui înainte de a o consuma? Greșeala pe care o fac majoritatea persoanelor în bucătărie

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.