In chip deosebit, ea este cinstita in Moldova; de mai bine de 350 de ani moastele ei se gasesc la Iasi.
Sfanta Parascheva si-a petrecut anii copilariei in casa parintilor, sub ocrotirea acestora. Se spune ca pe cand avea zece ani, „fiind intr-o biserica a Precistei” a auzit citindu-se, la Sfanta Liturghie, cuvantul Evangheliei: „Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie”.
Mostenind o mare avere de la parinti, impreuna cu fratele ei, tanara Parascheva a daruit saracilor partea ce i se cuvenea de mostenire si, „parasind frumusetea acestei lumi”, s-a retras „in adancul pustiei”.
Iata ce nu este bine sa faci in aceasta zi:
- Nu se lucreaza, nu se spala si nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mana, spun traditiile
- Nu se mananca nuci, castraveţi si poame in forma de cruce
- Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca
- Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig.
Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite- Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.