Mare sarbatoare la romani astazi, pe 28 septembrie! Ce sfant praznuiesc crestinii ortodocsi

Autor: B.M.
Actualizat: 15 nov 2020, 18:55

Astazi este sarbatoare cu cruce neagra in calendarul crestin ortodox.

Credinciosii il praznuiesc pe Sfantul Cuvios Hariton Marturisitorul, un ascet si sihastru sfant crestin, intemeietorul monahismului lavriot in desertul Iudeii- partea de sud a Palestinei.

Pe la anul 322, pe cand facea un pelerinaj in Tara Sfanta, Hariton a fost luat prizonier de catre talhari in drum spre Ierusalim, intr-un loc numit Faran (Wadi el-Paran). Ceata de talhari l-a dus in pestera lor, dar peste noapte au murit toti pe cand beau vin dintr-o sticla in care un sarpe si-a varsat veninul.

Luand aceasta intamplare ca pe un semn de la Dumnezeu, Hariton a ramas timp de mai multi ani in acea pestera, in asceza si rugaciune, pana in 330 cand inmultirea ucenicilor il obliga sa intemeieze o lavra la Faran (distrusa de persi la marea invazie de la anul 614).

Cautator de isihie, cuviosul Hariton a plecat din nou in sihastrie si s-a asezat intr-o pestera retrasa pe Muntele Ispitirii de langa Ierihon, in locul numit Dukas sau Dok.

Si aici insa ucenici s-au adunat in jurul lui, asa incat la 340 a intemeiat o a doua lavra, la Duka (si ea distrusa de persi la 614, si reinfiintata in anii 1875/95, ca manastirea ortodoxa greaca Carantania).

Intre anii 340 la 350 sfantul Hariton fuge din nou si mai in sud in cautarea isihiei, si se instaleaza intr-un loc pustiu numit Tekoa, unde cu ucenicii care s-au adunat a intemeiat Manastirea Suka („sukkah” insemnand chiar „manastire” in siriaca).

Pe la inceputul secolului al VI-lea, manastirea Suka primeste supranumele de „Vechea Lavra”, in urma unei revolte a monahilor de la Suka contra sfantului Sava cel Sfintit, cand unii dintre ei au plecat din Suka si au infiintat in apropiere „Noua Lavra”. Si lavra de la Suka a fost distrusa de persi la 614.

In 350, la sfarsitul vietii, sfantul Hariton s-a retras la Lavra Faran si aici si-a dat sufletul in mainile Domnului.


 

 

Taguri: