In 29 octombrie crestinii sarbatoresc o mare sfanta, careia multe femei ii poarta numele.
Viata Sfintei Anastasia
Aceasta a trait in vremea imparatilor pagani Deciu (249-253) si Valerian (253-260). A ramas orfana de ambii parinti la varsta de trei ani. A fost luata spre crestere de stareta unei manastiri de langa Roma, care se numea Sofia. Sfanta Anastasia s-a facut vestita printre crestini datorita frumusetii duhovnicesti, iar printre pagani, datorita frumusetii trupesti.
Guvernatorul pagan Probus, auzind de frumusetea ei, a trimis soldati la manastirea in care aceasta vietuia, ca sa o aduca pe Anastasia inaintea lui. Adusa inaintea guvernatorului, ea si-a declarat credinta in Hristos. Guvernatorul a incercat mai intai sa o ademeneasca pe Anastasia, caci dorea sa o ia de sotie, apoi a trecut la sinistre amenintari. Insa, mucenita a raspuns:
„ Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta.”
Credinta ei a fost de neclintit
Originara din Roma, tanara fiind s-a dedicata slujirii lui Hristos, intr-o comunitate monastica condusa de o batrana pe nume Sofia, care o si crescuse. A fost denuntata inaintea prefectului Romei ca refuza sa aduca jertfe zeilor pagani si ca se inchina „Celui rastignit”. Adusa la judecata, a refuzat sa-si lepede credinta, incat a fost data la chinuri si decapitata.
“Era romana de neam, tanara fiind si locuind intr-o manastire. Aceasta marturisind pe Hristos cu indrazneala de fata a fost batuta cu palme peste obraz si au intins-o pe jaratic cu foc, apoi au batut-o cu toiege. Apoi spanzurand-o pe lemn au strans-o cu varteje de munci si au strapuns-o cu tepi ascutite. Si iarasi spanzurand-o, au strujit-o peste tot trupul, i-au taiat sanii, i-au smuls unghiile, i-au taiat mainile, picioarele si limba; apoi i-au scos maselele si dintii si i-au taiat capul”. (Vietile sfintilor de peste tot anul).
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Numele Anastasia inseamna inviere.
Troparul Sfintei Cuvioase Mucenite Anastasia Romana este pomenit in Glasul 4.
„ Mieluseaua Ta, Iisuse, Anastasia, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un Milostiv, mantuieste sufletele noastre”
Citeste si: Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru. De ce se spune că se usucă plantele
Citeste si: Rugaciune catre Sfanta Parascheva. E bine sa o rostesti seara