Șeful Consiliului European, Charles Michel, spune că Bruxelles-ul va restricționa bijuteriile rusești- la un moment dat. Decizia Marii Britanii de a impune o interdicție asupra diamantelor rusești, anunțată în cursul nopții, exercită o presiune imediată asupra UE pentru ca aceasta să-i urmeze exemplul, în timp ce liderii G7 reuniți în Japonia iau în considerare noi sancțiuni împotriva Moscovei.
Anunțând această măsură, guvernul britanic a afirmat într-o declarație că va "legifera în cursul acestui an pentru a interzice importurile de diamante rusești și va pune capăt tuturor importurilor de cupru, aluminiu și nichel de origine rusă, pe baza interdicțiilor existente
Până în prezent, UE nu a reușit să sancționeze diamantele din Rusia- care joacă un rol în finanțarea războiului președintelui Vladimir Putin în Ucraina- pe fondul temerilor că un embargo ar afecta orașul belgian Anvers, care este un important centru internațional de comerț cu diamante.
EU promite restrictii, dar nu spune cand
"Diamantele rusești nu sunt veșnice", a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe de presă la Hiroshima, orașul gazdă al summitului G7.
Întrebat dacă Belgia- țara în care Michel a fost anterior prim-ministru- va reveni asupra măsurilor împotriva diamantelor rusești, șeful Consiliului a spus: "Nu intenționez să vorbesc în numele guvernului belgian". El a adăugat: "Sunt convins că abordarea actuală este de a restricționa diamantele rusești. La acest lucru lucrăm, împreună cu partenerii."
Paralizia UE în ceea ce privește diamantele rusești vine pe fondul demersului Londrei, anunțat cu doar câteva ore înainte de începerea summitului G7.
"Am preluat conducerea în ceea ce privește anunțarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Am speranța și încrederea că țările noastre partenere ne vor urma", a declarat vineri Sunak pentru BBC. "Acest lucru va face ca sancțiunile să fie mai eficiente [și] va asigura că Rusia plătește un preț pentru activitatea sa ilegală".
Dar guvernul a recunoscut că importurile directe de diamante rusești în Marea Britanie sunt scăzute, potrivit PA, deoarece Marea Britanie a sancționat deja firma minieră de stat Alrosa în urmă cu un an.
Un oficial UE a declarat că se lucrează la o nouă tehnologie care ar trebui să permită autorităților să urmărească pietrele prețioase în întreaga lume.
Vorbind sub protecția anonimatului, deoarece țările membre încă discută această problemă, oficialul a adăugat că vor exista, de asemenea, negocieri cu țări terțe, cum ar fi India, care șlefuiește marea majoritate a pietrelor prețioase brute din lume.
Premierul indian Narendra Modi urmează să sosească la Hiroshima în cursul zilei de vineri.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cât de importante sunt exporturile rusești de diamante?
Comerțul cu diamante al Rusiei, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari (3,2 miliarde de lire sterline) pe an, reprezintă o mică parte din totalul exporturilor sale.
Înainte de invazia din Ucraina, exporturile totale ale Rusiei au ajuns la 489,8 miliarde de dolari în 2021, potrivit băncii centrale, petrolul și gazele naturale reprezentând 240,7 miliarde de dolari din această sumă. Cu toate acestea, Rusia este cel mai mare exportator de diamante din lume în funcție de volum, urmată de țările africane. O companie de stat numită Alrosa domină mineritul de diamante din Rusia- și a extras aproape o treime din diamantele din lume în 2021. Profiturile de la Alrosa intră în vistieria de război a Kremlinului, potrivit lui Hans Merket, cercetător la International Peace Information Service- dar nu sunt nici pe departe la fel de importante ca petrolul și gazele. SUA au introdus deja sancțiuni pentru a încerca să interzică exporturile de diamante rusești.Cu toate acestea, există o "lacună masivă" în acest caz, a declarat dl Kormind. Restricțiile se aplică diamantelor brute- dar odată ce acestea au fost tăiate și lustruite, țara de origine nu mai contează. Persoanele din țările G7 cumpără aproximativ 70% din diamantele din lume- astfel încât o interdicție a G7 ar putea avea un efect, dacă diamantele pot fi urmărite, a declarat dl Merket. Cu toate acestea, o interdicție a G7 ar însemna că diamantele ar putea să se îndrepte către alte piețe din China și India, a declarat dl Kormind.
Citește și: G7 lansează un ultimatum celor care favorizează războiul Rusiei!
Citește și: Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024, susține un oligarh!
Citește și: Olanda: Rusia pregătește sabotarea infrastructurii