Marea Britanie va renunța la toate măsurile impuse pentru a stopa pandemia de coronavirus. Însă, nu putem spune că același lucru se va întâmpla și în România, atât secretarul de stat Raed Arafat, cât și președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, au explicat că între țara noastră și Marea Britanie este o mare diferență.
Marea Britanie renunță la toate restricțiile Covid. Urmează și România?
În cadrul unei conferințe de presă, Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță au explicat că între România și Marea Britanie există o mare diferență: englezii au o populație vulnerabilă vaccinată în proporție
Potrivit stirileprotv.ro, cei doi oficiali au fost întrebați dacă restricțiile din România vor fi ridicate așa cum se întâmplă în alte țări europene, în condițiile în care se discută de o formă mai ușoară a coronavirus.
”Putem vorbi, dar nu la acest moment. La acest moment rămânem foarte precauți, foarte atenți, monitorizăm. Nu credem că am ajuns la vârf, să știm care este impactul, deci la acest moment nu. Țările care au trecut la aceste măsuri au avut deja un vârf care a fost de sute de mii de cazuri, au început să scadă, deci este altă fază a lor. Așteptăm să vedem cum evoluează mai departe.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citeste si: Percheziţii DNA la Primăria Capitalei. Nicuşor Dan susține că nu cunoaște motivul
”Probabil că vă referiți la Marea Britanie, care anunță din 27 ianuarie ridicarea tuturor restricțiilor, dar aș vrea să facem o caracterizare. Marea Britanie are la populația vulnerabilă peste 90, chiar 95% rata de vaccinare. Au în momentul de față o rată de administrare a dozei de booster de peste 60%, așa încât Covid-19 prin varianta Omicron a devenit în Marea Britanie, într-adevăr, o infecție virală ușoară, fără impact asupra sănătății individuale, dar și la nivelul sănătății colective. Și atunci, din acest punct de vedere, da, se poate justifica o astfel de măsură, dar de la un anumit moment în colo se va vedea că fiecare țară va adopta măsurile care se potrivesc situației epidemiologice, care nu mai este neapărat caracterizată de numărul foarte mare de cazuri, ci realmente de impactul pe care infecția îl are la nivelul comunității. Nu cred că este situația României, cu 75% populație nevaccinată la peste 80 de ani. Riscul ar fi mult prea mare și nu cred că cineva poate să-și asume un asemenea impact în ceea ce privește spitalizarea și decesele.”, a adăugat și Valeriu Gheorghiță.
Citeste si: Arafat, despre valul 5 al pandemiei: "Nu se discută la acest moment despre restricţii suplimentare"