Se verifică şi dacă apele au fost contaminate în urma acestui eveniment. Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, s-a implicat personal în acest caz.
În urma evenimentului produs ieri, când în timpul manevrei de plecare din portul Constanța – zona Midia, nava QUEEN HIND, pavilion Palau, cu destinația Jeddah – Arabia Saudită, având la bord 14.600 capete ovine vii, s-a înclinat la 60 grade, a balansat până în malul de pământ unde a rămas lipită cu tot bordul tribord în marginea șenalului navigabil, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a dispus, la prima oră a dimineții,
Totodată, ministrul Lucian Bode a semnat și un ordin comun alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe și Csutak Nagy Laszlo, președintele Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru constituirea de echipe mixte care vor verifica modul în care au fost respectate prevederile legale privind încărcarea-descărcarea, îndeplinirea serviciilor de siguranță maritimă, gradul de poluare, contaminarea apei în urma incidentului, respectarea condițiilor de transport privind suprafața necesară îmbarcării, verificarea documentelor însoțitoare, dar și alte
Citeste si: Mai ceva ca in filmul Titanic! Au fost la un pas sa moara inecati
Citeste si: RAR va este dat sa vedeti asemenea imagini! Au fost la un pas sa scufunde nava la lansare
” Dacă în urma verificărilor vom constata o încălcare a prevederilor legale, vom sesiza organele abilitate astfel încât cei responsabili să răspundă.
Antena 3 relatează că sute de cadavre de oi plutesc deja în apa din jurul navei parţial scufundate şi există riscul unui dezastru ecologic în zonă, potrivit Animals International.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
„ Pentru salvarea animalelor, alături de echipele ISU au venit două nave ale Gărzii de Coastă și membrii unui ONG specializat în intervenții în Marea Neagră”, spune Dan Jeacă, prefect Constanţa.
„ Prima grijă e să scoată animalele, ce mai putem scoate, pe alea vii, automat, probabil sunt şi înecate, iar după aceea soluţia cu motivul de ce s-a produs accidentul şi ce măsură va fi luată, cum se va scoate nava, că automat nu o să rămână pe şenal, se va lua ulterior”, spune Daniel Popa, inspector şef ISU Dobrogea.
Au fost salvate doar 33 de animale. Pentru restul, care s-au înecat, se va recurge la o procedură de distrugere a cadavrelor.
Pierderile sunt estimate la 3 milioane de lei.
Autorităţile au declanşat şi o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. Sunt luate în calcul mai multe ipoteze. Prima este că nava a fost supraîncărcată.
Citeste si: Ironia sortii? Capitanului de pe Costa Concordia ii era teama ca se va scufunda la fel ca Titanicul VIDEO
Citeste si: Supravietuitorii de pe Costa Concordia dau in judecata producatorii navei