Marea veste despre punctul de pensie! Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie

Author: Laura Macovei
Actualizat: 30 sep 2024, 00:50

Marea veste despre punctul de pensie! Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie

Sursa: pexels.com

Din anul 2024, salariile, pensiile și alocațiile vor înregistra creșteri, fiind ajustate conform ratei inflației din anul fiscal precedent.

Este important de precizat faptul că aceste creșteri vor fi implementate în mai multe etape. Pensiile și alocațiile vor cunoaște majorări începând cu luna ianuarie, în timp ce salariul minim pe economie va fi crescut începând cu luna iulie.

Cu cât va crește punctul de pensie în 2024

Punctul de pensie va înregistra o creștere semnificativă de 13,8%, depășind suma de 2.000 de lei. De la nivelul actual de 1.785 de lei, punctul de pensie va atinge 2.032 de lei.

Prin urmare, ajustările salariale și de pensii vor reflecta rata inflației din anul fiscal precedent, care a fost de 13,8%. Această lege are ca scop menținerea echilibrului economic și protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Noua lege a pensiilor vine cu majorări de peste 80%! Cine va beneficia de 800 de lei în plus la recalculare

Ce presupune noua lege, care intră în vigoare de la 1 ianuarie

Marea veste despre punctul de pensie! Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie
[Sursa: PixaBay]

Punctul de pensie în 2024 aduce cu sine o serie de reglementări semnificative, conforme noii legi a pensiilor. Acestea includ:

  1. Noua Formulă de Calcul: Se introduce o formulă de calcul nouă pentru pensii, fundamentată pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar în conformitate cu principiul contributivității.

  2. Vârsta Standard de Pensionare: Se stabilește o vârstă standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

  3. Stagiu Minim și Complet de Cotizare: Este impus un stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

  4. Reducerea Vârstelor Standard de Pensionare: Persoanele care au acumulat un stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare.

  5. Puncte Suplimentare pentru Vechime: Stagiul de cotizare de peste 25 de ani va fi recompensat cu puncte suplimentare pentru vechime.

  6. Normalizarea Condițiilor Speciale și Deosebite de Muncă: Până în 2035, condițiile speciale și deosebite de muncă vor fi normalizate.

  7. Beneficii pentru Mame: Se acordă beneficii pentru mame, care pot opta să se pensioneze mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut și crescut, până la vârsta de 16 ani, cu o reducere maximă de trei ani și șase luni.

  8. Sporuri Nepermanente: La determinarea pensiei, se iau în considerare și sporurile nepermanente pentru care au fost plătite contribuții.

Citește și: Cine sunt românii care vor primi 800 de lei în plus la pensie. Ministrul Muncii a anunțat data de la care vor avea loc majorările